Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Cîţu, lovitură pentru cadrele medicale de urgeţă şi ambulanţieri - Ordonanţă de urgenţă pentru amânarea pensionării/ DOCUMENT

Sistemul medical de urgenţă riscă să rămână fără personal, odată cu pensionarea unui mare număr de profesionişti, în baza prevederilor Legii nr. 5/2021 privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor civile care asigură asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat. Pentru a preveni asemenea probleme, Guvernul Cîţu urmează să adopte, în şedinţa de marţi, 29 iunie, o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea legii, potrivit unui document intrat în posesia STIRIPESURSE:RO.

Ordonanţa de urgenţă, cu argumentele şi avizele care o însoţesc, AICI! (.pdf)

Guvernul se aşteaptă la un val de pensionări în sistemul medical, astfel că ordonanţa de urgenţă care urmează să fie adoptată marţi suspendă prevederile Legii 5/2021 până la 1 ianuarie 2023.

Concret, legea spune că personalul operativ din structurile de intervenţie iese la pensie la 57 de ani. Doar la cerere se poate prelungi activitatea. Prin ordonanţa de urgenţă pregătită, Guvernul vrea să suspende această măsură, pe motiv că ar crea un deficit de specialişti. Persoanele vizate ar ieşi la pensie la 65 de ani şi în următoarele 18 luni.

Potrivit notei de fundamentare, dacă Legea 5/2021 şi-ar produce efectele, 18% din medicii de la unităţile primiri urgenţe s-ar putea pensiona. Lor li s-ar adăuga 18% dintre medicii de pe ambulanţă. Deja serviciile de ambulanţă Bistriţa, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Hunedoara şi Teleroman nu mai au medici ca să asigure serviciile de urgenţă. Guvernul anticipează chiar că în perioada următoare 45% dintre ambulanţieri ar urma să se pensioneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.