Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Ciucă, somat să ia măsuri șoc în lupta cu scumpirile: 'BNR a fost lăsată singură în această chestiune'

Captura video
ciuca guvern

Banca Națională a României a fost lăsată singură în lupta cu inflația, spune deputatul Ionel Dancă (Forța Dreptei). El consideră că statul trebuie să ia măsuri șoc în lupta cu scumpirile, cum ar fi reducerea TVA la 10%.

„Este un gest disperat al BNR de a tempera inflația. Vine ca urmare a faptului că în mod normal, acest val de scumpiri ar fi trebuit gestionat împreună de Guvern și de către Banca Națională, respectiv și pe partea fiscală și de măsuri administrative Guvernul ar fi trebuit să intervină mai devreme și BNR de asemenea să aibă o acțiune concertată împreună cu Guvernul în privința asta (...). BNR a fost lăsată singură în această chestiune”, spune, la RFI, Ionel Dancă, după ce BNR a majorat dobânda de politică monetară de la 3% la 3,75%.

Deputatul declară că Guvernul ar trebui să ia măsuri șoc pentru a combate inflația.

„În primul rând, ar fi trebuit să acționeze mult mai devreme, pentru că dacă chiar la începutul acestui val de scumpiri, generat în principal de prețurile la energie și utilități, Guvernul ar fi acționat în sensul reducerii taxelor și accizelor, deci pe partea de fiscalitate, care este în curtea Guvernului și nu ar fi optat doar pentru acea formulă complicată de plafonare și compensare, atunci prețurile la energie ar fi fost mai mici, ca urmare a reducerii taxelor și accizelor și aceste prețuri nu s-ar mai fi transmis în întreaga economie. Acum însă este un pic cam târziu pentru a mai reveni la o astfel de politică și ar trebui acțiuni șoc din partea Guvernului, care să reducă prețurile din economie, un pachet de măsuri care să reducă TVA, să reducă accizele, practic, ce încasează statul din prețurile pe care le plătesc românii și acest lucru ar avea un efect semnificativ și imediat asupra inflației. Eu aș propune din acest punct de vedere o reducere a TVA la 10% pentru toate bunurile și serviciile, o măsură șoc care ar avea efect asupra prețurilor”, conchide Dancă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.