Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Dăncilă, somat să intervină în negocierile de la Bruxelles: România are șansa de a obține un portofoliu foarte important în viitoarea Comisie Europeană

europarl.eu
Comisia europeana UE

Eurodeputatul din partea PNL Siegfried Mureșan cere Guvernului României să negocieze o funcție de vicepreședinte al Comisiei Europene, în condițiile în care susține că propunerile pentru funcțiile de lideri ai UE trebuie echilibrate și cu numiri din Europa de Est.

„România are șansa de a obține un portofoliu foarte important în viitoarea Comisie Europeană, având în vedere conjunctura europeană favorabilă țării noastre. Vedem cum, săptămâna aceasta, în toate funcțiile importante din Uniunea Europeană au fost desemnați candidați din statele membre vechi, din vestul Europei. Germania a primit președinția Comisiei Europene, Belgia, președinția Consiliului European, Italia, președinția Parlamentului European, Franța a primit conducerea Băncii Centrale Europene, iar Spania, funcția de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

De aceea, dacă va trece de votul Parlamentului European, președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va avea obligația de a balansa acest dezechilibru geografic în interiorul Comisiei Europene, adică să acorde portofolii importante nouă, țările din Europa de Est. Inclusiv președintele în funcție al Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat ieri nevoia ca Europa de Est să primească funcții-cheie la nivel european", transmite Siegfried Mureșan, conform Mediafax.

Mihai Fifor pulverizează avertismentele Opoziției: 'Nu vom mai lăsa ca astfel de minciuni să circule nestingherite în spațiul public'

Acesta susține că există o conjunctură favorabilă, faptul că echilibrul geografic cere ca Europa de Est să aibă funcții importante în noua Comisie Europeană, și că Europa de Est a avut mereu vicepreședinți în Comisie și faptul că România nu a avut încă nicio funcție de vicepreședinte al Comisiei.

Tocmai de aceea, "situația obligă Guvernul României să negocieze o funcție de vicepreședinte al Comisiei Europene pentru țara noastră. Vedem cum, la nivelul Parlamentului European, noi, europarlamentarii români, am obținut funcții de conducere datorită votului acordat de alegători, dar și pentru că ne-am demonstrat competența în fața colegilor și am știut să negociem. Așadar, se pot obține funcții importante pentru România la nivel european, în plus, toate argumentele de mai sus sunt de partea noastră!”.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării şi unul dintre liderii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă marţi de Consiliul European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.