Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul ia cu asalt nunțile: Mirii ar putea fi obligați să plătească impozit pe darul de nuntă / Dedicații muzicale de maximum 5.000 de lei

carucubere.ro
nunta

Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind unele măsuri fiscal bugetare „pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” prin care devine posibilă impozitarea „darului de nuntă”, dar se impune și un plafon mai mic pentru dedicațiile muzicale la evenimentele private.

UPDATE - Explicațiile lui Ciolacu: 'N-a avut nimeni în cap vreodată să impoziteze nunţile şi botezurile'

Printre noile măsuri fiscale dorite de Guvern se află o prevedere privind impozitarea veniturilor „a căror sursă nu a fost identificată”, în categoria acestor venituri intrând și darul de nuntă.

„Art.LXII - Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, prevede proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.

5.000 de lei, plafon maxim pentru dedicațiile de la nuntă

Guvernul mai propune într-un articol din proiect ca încasările în numerar, precum dedicațiile date unor cântăreți la nunți, botezuri și evenimente private, să nu poate depăși suma de 5.000 de lei de persoană/zi începând cu 1 ianuarie 2025.

Cu alte cuvinte, un cântăreț de muzică de petrecere nu ar putea încasa din „dedicații” decât maximum 5.000 de lei de la o persoană, într-o zi, din anul 2025.

„Operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoanele fizice, altele decât operațiunile de încasări și plăți realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Națională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene și notificate către Banca Națională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacție, până la data de 31 decembrie 2024 și 5.000 lei/tranzacție începând cu data de 1 ianuarie 2025. Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 lei până la data de 31 decembrie 2024 și 5.000 lei începând cu data de 1 ianuarie 2025, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 10.000 lei până la data de 31 decembrie 2024 și 5.000 lei începând cu data de 1 ianuarie 2025”, prevede proiectul.

Nerespectarea prevederilor se sancționează cu amendă de 25% din suma încasată/plătită, care depășește plafonul stabilit de prezentul capitol pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 500 lei.

O amplă reformă fiscală

Momentan modificările se află în stadiul de proiect. Toate prevederile urmează să fie adoptate în ședință de Guvern și apoi trimise Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe pachetul legislativ.

Printre măsurile dorite de Guvern se numără:

Cutremur în sectorul imobiliar: se schimbă complet definiția locuinței și se plătește TVA diferențiat

Bubuie prețul la țigări și alcool: Guvernul crește acciza. Din 2025 va fi și mai rău]

Guvernul a început Operațiunea Descentralizarea: zeci de instituții din România vor dispărea

Marcel Ciolacu provoacă cutremur în Sistem: șefii și șefuleții din sistemul bugetar sunt executați. Dispar 200.000 de posturi

Guvernul instituie impozit pe microintreprinderi: toți patronii de mici afaceri sunt vizați

Guvernul crește valoarea voucherelor de vacanță, dar le și impozitează: acești bugetari nu le vor mai primi

Guvernul crește cota de TVA de la 5% la 9%: lista produselor și serviciilor care se vor scumpi

Guvernul joacă la rupere: NU se mai pot plăti la jumătate amenzile date de ANAF

Marcel Ciolacu îi arde rău pe șefii bugetarilor din România: mașinile și telefoanele de lux sunt eliminate

Marcel Ciolacu se ia la trântă cu marile bănci și multinaționalele: lovitură de baros primită în România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.