Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de la Atena nu consideră închisă problema despăgubirilor de război cu Germania

salut nazist

Guvernul de la Atena şi-a reiterat luni cererea de a începe negocieri cu Germania cu privire la plata 'reparaţiilor' pentru daunele produse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la 80 de ani de la invadarea Greciei de către trupele naziste, relatează DPA.

Înaintea marcării acestei date marţi, Ministerul de Externe elen a declarat că problema despăgubirilor este încă în joc din punctul de vedere al Atenei, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Grecia, gură de oxigen pentru industria turismului: pompează bani pentru redeschiderea teraselor și restaurantelor

'Problema rămâne deschisă până când vor fi îndeplinite cerinţele noastre. Aceste cerinţe sunt valide, active şi vor fi reconfirmate prin orice mijloace', a declarat purtătorul de cuvânt al MAE grec, Alexandros Papaioannou.

'Negocierile ar contribui într-un mod foarte pozitiv la promovarea în continuare a relaţiilor greco-germane', a spus el.

Vechea problemă a revenit în actualitate în 2019, când Grecia a trimis Germaniei o notă diplomatică prin care cerea Berlinului să discute despre reparaţii cu Atena. Parlamentul solicitase aceasta guvernului grec - condus la acea vreme de premierul de stânga Alexis Tsipras.

Actualul guvern condus de conservatorul Kyriakos Mitsotakis a reafirmat în ianuarie 2020 că problema reparaţiilor de război rămâne deschisă.

Trupele naziste au invadat Grecia şi Iugoslavia la 6 aprilie 1941. Până în 1944, Waffen-SS şi Wehrmacht-ul au comis numeroase masacre în Grecia. Zeci de mii de civili greci au fost ucişi în timpul războiului.

O comisie a parlamentului grec a calculat valoarea prejudiciilor de război cauzate de Germania la 289 miliarde de euro (339 miliarde de dolari), inclusiv un împrumut pe care Grecia a fost forţată să îl acorde Băncii Centrale germane în 1942 şi despre care susţine că nu a fost rambursat.

Guvernul german consideră problema reparaţiilor rezolvată prin aşa-numitul Tratat '2 plus 4', semnat între cele două Germanii la reunificare în 1990 şi Aliaţi, documentul stipulând că noua Germanie nu va trebui să plătească alte despăgubiri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.