Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de la Berlin vrea să limiteze prezența Chinei în industria Germană

www.news.ro
hală, fabrică, întreprindere, industrie

Berlinul vrea să adopte reglementări mai dure privind achiziţiile de către firmele din afara UE în sectoarele de importanţă strategică. Decizia este determinată de temerile că giganţii chinezi vor prelua conglomeratele industriale germane, se arată într-o analiză realizată de Deutsche Welle, potrivit agerpres.ro.

citește și: S-a stabilit cine îl va înlocui pe procurorul Cristian Lazăr: Cine este magistratul care va face ancheta în dosarul în care este vizată Carmen Iohannis

Publicaţia Handelsblatt susţine că Executivul german va adopta miercuri legislaţia privind regulile mai stricte în privinţa investiţiilor străine, care va fi apoi trimisă spre aprobare în Parlament.

Noile reglementări se vor aplica "companiilor importante din punct de vedere al securităţii", care sunt esenţiale pentru apărarea Germaniei, sau celor din domeniul infrastructurii, inclusiv firme energetice şi de înaltă tehnologie.

Măsura va permite Guvernului de la Berlin să blocheze preluarea unor companii dacă există riscul ca expertiza (know-how) să ajungă peste hotare şi să intervină în cazul în care un cumpărător acumulează o participaţie de 10%, faţă de 25% în prezent.

Înăsprirea regulilor privind investiţiile străine în companiile de importanţă strategică vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciază analiştii. Aceştia adaugă că ar putea fi modificate reglementările privind comerţul extern pentru ca statul să se asigure că tehnologiile cheie rămân în posesia germanilor.

În schimb Thilo Brodtmann, şeful Asociaţiei inginerilor germani, crede că că decizia Guvernului "este motivată politic" şi provoacă "incertitudini suplimentare" în rândul investitorilor străini. "Germania se bazează pe pieţele deschise şi pe investiţiile externe. În acelaşi timp, ne aşteptăm la pieţe deschise pentru investiţii din partea partenerilor noştri din afara UE", a explicat Thilo Brodtmann.

În ultimele decenii, Germania s-a apropiat din ce în ce mai mult de China, din punct de vedere economic. Statul asiatic este acum cel mai mare partener comercial al Germaniei, volumul total al comerţului bilateral ajungând la aproximativ 186,6 miliarde de euro (230 miliarde de dolari) în 2017, conform datelor Guvernului german.

În Germania şi în alte ţări, inclusiv SUA, Franţa, Australia şi Marea Britanie, există temeri că în urma preluărilor statul chinez obţine prea mult acces la tehnologiile cheie.

Preluarea, în 2016, a producătorului german de roboţi Kuka de către firma chineză Midea a dat naştere la îngrijorări că statul chinez dobândeşte acces la tehnologii de vârf, dar, în acelaşi timp, îşi protejează propriile companii de preluarea de către companii străine.

Noile reguli adoptate anul trecut în Germania stabilesc pentru prima dată criteriile pentru blocarea unei tranzacţii care pune în pericol infrastructuri vitale, precum spitalele sau reţelele energetice. În plus, Guvernul de la Berlin vrea să aibă la dispoziţie patru luni, în loc de două în prezent, pentru a examina ofertele de preluare venite de la companii din afara Uniunii Europene.

De asemenea, Executivul de la Berlin a extins câmpul tranzacţiilor care vor fi spuse examinării sale, în special în domeniul prestatorilor de servicii sau producătorilor de software utilizate de companii care aparţin sectoarelor strategice, precum reţelele de electricitate, centralele nucleare, aprovizionarea cu apă, reţelele de telecomunicaţii, spitalele sau aeroporturile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.