Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul din Mali i-a dat un termen de 72 de ore ambasadorului francez să părăsească ţara

Associated Press
junta Mali Africa

Guvernul din Mali, dominat de militari, i-a dat luni un termen de 72 de ore ambasadorului francez din Bamako să părăsească ţara în urma unor comentarii ale autorităţilor franceze la adresa guvernului de tranziţie din această ţară ce au fost calificate drept "ostile", potrivit unui comunicat oficial difuzat de televiziunea de stat, citat de Reuters şi AFP.

"Guvernul Republicii Mali informează opinia naţională şi internaţională că astăzi (...) ambasadorul Franţei la Bamako, Excelenţa Sa Joel Meyer, a fost convocat de către Ministerul de Externe şi Cooperare Internaţională şi a fost înştiinţat în legătură cu decizia guvernului care îl invită să părăseasă teritoriul naţional în termen de 72 de ore", se menţionează în comunicat.

Autorităţile mailiene au motivat această decizie prin recentele declaraţii "ostile" ale responsabililor francezi la adresa lor, potrivit Agerpres.ro.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian declarase vineri că junta aflată la putere în Mali "a scăpat de sub control" pe fondul tensiunilor în creştere dintre statul vest-african şi partenerii ei europeni cu privire la cooperarea militară şi la alegeri.

El a calificat junta drept "nelegitimă". De asemenea, titulara de la Apărare, Florence Parly, a declarat sâmbătă că trupele franceze nu vor rămâne în Mali dacă preţul s-ar dovedi prea mare.

Acest gest marchează amplificarea tensiunilor între Mali şi Franţa, fostă putere colonială angajată militar în Mali şi în Sahel din 2013. Relaţiile au continuat să se deterioreze de când "coloneii" au preluat prin forţă în august 2020 puterea în această ţară care se află din 2012 într-o criză de securitate şi politică profundă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.