DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul elimină supra-primarii: Varianta OUG pe alegerea șefilor de CJ cu care se intră în ședința de la Palatul Victoria / DOCUMENT

Inquam Photos/ Octav Ganea
Ludovic Orban guvern

Pe masa Guvernului se află, marți, o ordonanță de urgență pentru alegerea președintelui Consiliului Județean în mod indirect, prin votul consilierilor județeni, din rândul acestora. Documentul este aici.

Cum argumentează Guvernul măsura:

(...) reprezintă un fapt agravant alegerea președinților de consilii județene într-un singur tur de scrutin, cu majoritate relativă, respectiv fără a respecta condiția de a obține votul favorabil al unei majorități reprezentative de minimum jumătate plus unu din opțiunile exprimate. Această reglementare introduce distorsiuni în funcționarea consiliilor județene, având în vedere alegerea acestora într-un sistem electoral de listă, cu repartizare proporțională a mandatelor. Astfel, consiliul județean reprezintă o oglindă fidelă a opțiunilor cetățenilor și ia decizii cu majoritate de jumătate plus unu, în vreme de președintele consiliului județean poate fi ales în funcție de o minoritate a cetățenilor care s-au exprimat prin vot.

Contrarietatea acestei situații generează blocaje în funcționarea autorității locale, respectiv a consiliului județean, întrucât mandatul președintelui consiliului județean nu este rezultatul constituirii unei majorități în rândul consilierilor, motiv pentru care nici nu este încurajat din primul moment al alegerii sale să constituie o asemenea majoritate necesară fructificării deciziilor favorabile bunei guvernări locale. De altfel, majoritatea generată în urma unui astfel de scrutin, realizat concomitent pentru alegerea consiliului județean și a președintelui consiliului județean, tinde a fi mai degrabă una ostilă celui ales prin majoritate relativă, decât una favorabilă acestuia. Acest lucru se va răsfrânge, în consecință, în mod negativ, asupra nivelului de trai al cetățenilor și a modului de îndeplinire a serviciilor publice în interesul acestora.

De altfel, alegerea directă a președinților consiliilor județene, în același registru cu cel pentru alegerea primarilor, reprezintă o afectare gravă a statutului constituțional și legal al acestora din urmă, prin dezvoltarea conceptului de „supra-primar”.

Față de cele expuse anterior, constatăm că reglementarea în vigoare, introdusă prin Ordonanța de Urgență nr. 40/2019, reprezintă manifestarea partizană a intereselor particulare a președinților de consilii județene aflați în funcție, interesați în mod direct de perpetuarea mandatelor prin folosirea unui sistem de realegere facil, aflat în contradicție cu interesul public general, respectiv cu imperativul respectării principiului reprezentativității în alegerea consiliilor județene. Este relevant, din acest punct de vedere, faptul că în preambulul OUG 40/2019 justificarea emiterii acesteia se fundamentează pe o rezoluție a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, fără a prezenta argumente solide pentru modificarea statutului președinților consiliilor județene.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.