Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul este așteptat să sesizeze CCR, după refuzul președintelui de a numi cei doi miniștrii

www.ccr.ro
CCR

Guvernul este așteptat să sesizeze, marți, Curtea Constituțională după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că îi refuză pentru a doua oară pe Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici la ministerele Dezvoltării și Transporturilor. Anunțul a fost făcut luni seara de către Lia Olguța Vasilescu, scrie Mediafax.

„Ne-am pus cărțile de identitate în dosarul pe care l-am trimis la Cotroceni, CV-uri și așa mai departe din care să rezulte că nu încălcăm nicio lege. Este clar că domnul președinte Klaus Iohannis insistă să calce în picioare o decizie a Curții Constituționale care prevede clar că prima oară poate să refuze pe indiferent ce motive dorește domnia sa, pe oportunitate, dar că a doua oară nu are voie să refuze decât pe motive de legalitate. Legalitatea ar presupune ar presupune cele patru condiții pe care le-am amintit și , așa cum știe și Klaus Iohannis , îndeplinim foarte clar aceste condiții de legalitate. Domnul președinte Klaus Iohannis în continuare nu face altceva decât să încalce atât legislația României, cât și deciziile CCR, motiv pentru care Guvernul a anunțat deja că în cursul zilei de mâine va sesiza din nou Curtea Constituțională”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, la Digi 24.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat, luni,  că dacă șeful statului va relua aceleași motive pentru a invoca refuzul celor doi miniștri, atunci Executivul „nu poate decât să sesizeze CCR” pentru a constata existența unui conflict juridic de natură constituțională.

Citește și: Următoarea LOVITURĂ a Adinei Florea - Care va fi cea mai mare 'captură' a Secției pentru investigarea magistraților

„După ce vom vedea că răspunsul președintelui va fi același cu cel pe care l-am mai primit, nu avem decât să sesizăm Curtea Constituțională. Mai întâi să vedem motivele refuzului, care sunt foarte importante și pentru noi, dar și pentru președinte”, a declarat secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, luni, că, indiferent dacă România deține sau nu Președinția Consiliului UE, Klaus Iohannis „trebuie suspendat”, pentru că „nu face bine poporului român” și nu are „niciun fel de legătură cu Constituția”.

„Eu cred că acest președinte indiferent că suntem la președinția Consiliului UE, nu face bine poporului român. Acest om nu are niciun fel de legătură nici cu Constituția, nu vrea să facă absolut nimic din atributele constituționale , nu respectă nicio decizie a Curții Constituțional. Acest om trebuie suspendat. Trebuie pus un președinte care să numească miniștri, nu-i posibil să stai tu de o lună jumătate, fără miniștri, să numească procuror general, să revoce procuror general , să numească procurorul DNA, șeful DNA care a fost propus de ministrul Justiției”, a declarat Cătălin Rădulescu.

Social-democratul a mai spus că le va cere colegilor săi să decidă suspendarea din funcție a șefului statului.

„O astfel de atitudine neconstituțională eu nu am văzut nici măcar la Traian Băsescu. Nu se justifică în niciun fel de motiv să fie susținut președintele în continuare. În momentul în care un președinte nu a respectat o decizie a CCR, atunci Parlamentul l-a revocat”, a adăugat deputatul PSD.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că va refuza și noile propuneri de miniștri, respectiv Lia Olguța Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării și Mircea Drăghici la ministerul Transporturilor.

„Da, aceste două propuneri vor fi refuzate în cursul acestei săptămâni. Într-o zi, două vor fi finalizate documente și reexpediate la Guvern”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Acesta a mai afirmat că motivele refuzului au fost invocate în scrisorile trimise premierului Viorica Dăncilă.

„Nu am primit niciun fel de alte propuneri și discuțiile pe care le-am purtat nu au viozat alte propuneri”, a adăugat șeful statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.