Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul german a returnat trei opere de artă, dispărute din Franţa în timpul ocupaţiei naziste, descendenţilor proprietarului lor evreu

lagar holocaust

Guvernul german a returnat, miercuri, trei opere de artă dispărute din Franţa în timpul ocupaţiei naziste, descendenţilor proprietarului lor evreu, colecţionarul Armand Dorville, scrie AFP, potrivit news.ro.

Este vorba despre două tablouri, "Dame en robe du soir" şi "Portrait d'une dame" ale pictorului Jean-Louis Forain, precum şi un desen de Constantin Guys, "Amazone avec un cheval cabré".

Pânzele fac parte din sute de opere ale colecţionarului de artă germano-austriac Cornelius Gurlitt, decedat în 2014. Tată său, Hildebrand, a fost însărcinat de nazişti să vândă operele furate de la evrei sau confiscate pentru "decadenţă".

Aceste trei opere aparţin lui Armand Dorville, un avocat şi colecţionar francez de artă de confesiune evreiască, decedat în 1941. Moştenitorii săi şi-au văzut operele de artă confiscate pe care Regimul de la Vichy le-a vândut la licitaţii. Unele au fost achiziţionate de muzee, altele de colecţionari privaţi.

Citește și: Exclusiv! Ludovic Orban dă cărțile pe față! Cine va candida din partea PNL-ului?

Familia Dorville nu a putut să se folosească de banii din vânzare şi nu a putut fugi. Mare parte din membrii ei au fost ucişi în timpul ocupaţiei.

"Nu mai este posibil să reparăm suferinţele pe care le-a suportat familia Dorville în timpul persecuţiilor din partea naziştilor, dar trebuie să le facem vizibile şi această restituire constituie un gest important de justiţie istorică", a declarat secretarul de stat pentru Cultură Monika Grütters.

De mai mulţi ani, guvernul german este angajat într-o politică activă de restituire a acestor opere de artă descendenţilor proprietarilor lor.

În 2013, mai mult de 1.500 de opere au fost regăsite la Cornelius Gurlitt. În prezent, doar 13 dintre ele au putut fi înapoiate moştenitorilor proprietarului lor de origine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.