Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Grosu va cere stare de urgență de o lună în Republica Moldova, dacă va fi învestit/ Programul de guvernare propus

Twitter
stare de urgenta

Republica Moldova ar putea intra în stare de urgență pe o perioadă de 30 de zile dacă Guvernul Grosu va fi învestit. Prevederea se regăsește în Programul de guvernare a prim-ministrului desemnat, Igor Grosu.

Potrivit documentului, în plan imediat, Guvernul va solicita Parlamentului declararea stării de urgență pe o perioadă de cel puțin 30 de zile, conform deciziei și recomandării Consiliului Suprem de Securitate din 13 martie 2021.

Această solicitare va prevede împuternicirea Comisiei pentru Situații Excepționale cu competențele necesare pentru implementarea unui pachet anticriza pentru gestionarea crizei sanitare, creșterea veniturilor populației și susținerea întreprinderilor, în special în sectoarele afectate.

Aceste competențe vor include, adițional la măsurile aplicabile deja stabilite prin lege, și următoarele competențe:

● coordonarea activității mijloacelor de informare în masă pentru o amplă campanie de comunicare referitor la situația pandemică, campania de vaccinare, modul de accesare a tratamentului, și programele de ajutor din partea statului disponibile pentru oamenii și agenții economici aflați în dificultate;

● modificarea bugetului în scopul finanțării programelor de susținere socială și a mediului de afaceri;

● contractarea împrumuturilor pentru finanțarea bugetului prevăzute în bugetul pentru anul 2021.

Costul pachetului anticriză este estimat la 11 miliarde de lei, sau 5% din Produsul Intern Brut, un nivel similar cu ajutorul de stat oferit de alte țări. Acest cost va fi acoperit din optimizarea cheltuielilor autorităților publice, executarea mai bună a proiectelor mari, și mobilizarea finanțării ieftine din partea partenerilor externi. Dacă o majoritate de deputați va susține Guvernul și acest program de guvernare, această majoritate se angajează să susțină și competențele adiționale pentru implementarea acestuia și gestionarea eficientă a crizei sanitare, sociale și economice.

Potrivit documentului, costul pachetului anticriză este estimat la 11 miliarde de lei, sau 5% din Produsul Intern Brut, un nivel similar cu ajutorul de stat oferit de alte țări.

Potrivit Guvernului Grosu, acest cost va fi acoperit din optimizarea cheltuielilor autorităților publice, executarea mai bună a proiectelor mari, și mobilizarea finanțării ieftine din partea partenerilor externi.

Program de Guvernare Moldov... by Petru Beregoi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.