Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul, în criză de bani, pe final de an: apelează la soluția de avarie

Inquam Photos / George Calin
dancila guvern

Adunarea Generală a Acționarilor Nuclearelectrica va discuta, în ședința din 10 decembrie, solicitarea Ministerului Energiei de aprobare a valorii totale a dividendelor brute în valoare de 238.000.000 lei, informează compania, într-un comunicat.

Citește și: Ion Cristoiu: Klaus Iohannis se teme de moarte! Are o criză hormonală și atacă din mațe, nu din creier

Nuclearelectrica este a doua companie de stat de la care Ministerul Energiei solicită dividende, în această săptămână, după Romgaz. Potrivit unor surse din piaţă, citate de Ziarul Financiar, companiile din energie la care statul este acţionar au primit note interne prin care le este cerută evaluarea rezervelor în vederea accordării de dividente suplimentare, într-un efort de a acoperi anumite deficite din zona Ministerului Finanţelor.

Decizia Consiliului de Administrație a Nuclearelectrica de convocare a AGA a fost luată că urmare a primirii în data de 6 noiembrie, de la acționarul majoritar, Ministerul Energiei, a unei solicitări privind elaborarea și prezentarea de către conducerea administrativă a societății a unui Raport de fundamentare a propunerilor de redistribuire/distribuire a dividendelor către acționari, în vederea convocării unei adunări generale a acționarilor cu acest subiect. Demersul are la bază Memorandumului emis de Ministerul Finanțelor Publice cu tema „Masuri ce trebuie întreprinse de către instituțiile publice implicate pentru aplicarea prevederilor OUG nr.29/2017 referitoare la distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la „rezultatul reportat” și „alte rezerve” de către societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome”, aprobat în ședința Guvernului României din data de 31.10.2018, precizează compania.

Ministerul Energiei deține 82,49% din acțiunile Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea 7,47%, iar alți acționari 10,04%.

AGA se va pronunța și în privință valorii dividendului brut pe acțiune în valoare de 0,78935014 lei, a datei plătii dividendelor, respectiv data de 28 decembrie 2018 și a modalităților de plată.

Pe 7 noiembrie, Consiliul de Administrație al Romgaz a avizat, în ședința de miercuri, distribuirea unui dividend suplimentar de 1,3 lei/acțiune, la solicitarea acționarului majoritar al companiei, statul român, prin Ministerul Energiei, informează un comunicat al companiei. Suma totală de distribuit este de 501 milioane lei. În luna aprilie acționarii Romgaz au aprobat distribuirea unui dividend brut de 4,99 lei/acțiune, aferent anului 2017, cu totul 1,92 miliarde lei, din care statul încasă 1,34 miliarde lei. În luna august, acționarii companiei au aprobat bugetul rectificat de venituri și cheltuieli pentru 2018, construit pe venituri de 4,8 miliarde lei, cu un plus de 4% fată de bugetul inițial, dar cu un profit net în scădere cu 15%, la 1,1 mld. lei.

La Romgaz, Ministerul Energiei deține 70,01% din acțiuni, alte persoane juridice 25,26%, iar persoanele fizice 4,73%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.