Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul le face pe plac primarilor: Ce ORDIN a fost dat de la minister

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam guvern sedinta

Drumuri forestiere, căi ferate forestiere şi lucrări de corectare a torenţilor din domeniul public al statului vor putea trece în administrarea Unităţilor Administrativ-Teritoriale (UAT) şi a Consiliilor locale, la cererea acestora, prevede noul Ordin al ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, publicat în Monitorul Oficial.

Ordinul face referire la aprobarea Normelor metodologice referitoare la criteriile şi modalităţile practice de aplicare a prevederilor Legii nr. 192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a căilor ferate forestiere şi a lucrărilor de corectare a torenţilor din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora.

Citește și: Sorina Matei detonează cazul fetiței de 11 ani, ucise de pedofilul olandez! ‘Soția sa este comisar-șef la IPJ Dâmbovița’

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, pot trece în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale drumurile forestiere, căile ferate forestiere şi lucrările de corectare a torenţilor, precum şi terenurile aferente acestora, respectiv părţi de drumuri forestiere şi din lucrări de corectare a torenţilor dacă îndeplinesc anumite condiţii.

Una dintre acestea este dacă deservesc integral fondul forestier, altul decât cel proprietate publică a statului administrat de Regia Naţională a Pădurilor -Romsilva sau dacă deservesc parţial fondul forestier proprietate publică a statului. O altă condiţie se referă la deservirea parţială a fondului forestier proprietate publică a statului, iar o alta este valabilă dacă deservesc în totalitate fondul forestier proprietate publică a statului şi zonele turistice şi de agrement situate în perimetrul unei unităţi administrativ-teritoriale.

Citește și: Misterul a fost elucidat! De ce nu l-au reținut polițiștii pe olandezul ucigaș la plecarea de pe aeroport

De asemenea, aceste bunuri trebuie să fie înregistrate în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi în administrarea Romsilva, să fie situate, parţial sau integral, pe teritoriul unităţii/unităţilor administrativ-teritoriale solicitante şi să nu facă obiectul lucrărilor de investiţii în derulare.

"Predarea şi primirea drumurilor forestiere, a căilor ferate forestiere, a lucrărilor de corectare a torenţilor şi a terenurilor aferente acestora pentru care a fost aprobată trecerea, se va face de către o comisie a direcţiei silvice interesate, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, în baza unui protocol. UAT-urile care au preluat unul dintre aceste bunuri trebuie să evidenţieze acest fapt în patrimoniul public local, potrivit prevederilor legale. De asemenea, unităţile teritorial-administrative vor menţine sau vor îmbunătăţi capacităţile tehnice de la momentul preluării bunului public, prin lucrări de întreţinere, reparaţii sau modernizări iar în eventualitatea modernizării drumului forestier şi căii ferate forestiere este interzisă micşorarea capacităţii tehnice a acestora, prin proiectul tehnic. Totodată, circulaţia pe drumurile forestiere şi căile ferate forestiere transmise devine publică, iar reglementarea circulaţiei se va face în conformitate cu reglementările managementului de trafic aprobate în condiţiile legii", se menţionează în documentul citat.

Citește și: Gheorghe Dincă face noi mărturisiri! Ce le-a spus colegilor de celulă

Ministerul Apelor şi Pădurilor menţionează că sumele necesare finanţării măsurătorilor topografice pentru terenul aferent drumului forestier, căii ferate forestiere şi a lucrării de corectare a torenţilor se asigură de la bugetul de stat, anual, de către Ministerul Finanţelor Publice şi se decontează în condiţiile legii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.