Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul libanez anunţă că a destructurat 17 reţele de spionaj care acţionau în favoarea 'inamicului israelian'

realitatea.net
spion

Guvernul libanez a anunţat luni că a destructurat "17 reţele de spionaj" care acţionau în favoarea "inamicului israelian", 35 de persoane fiind arestate, conform unei publicaţii locale, în timpul acestei operaţiuni, relatează AFP.

Aceste reţele aveau un rol "local" şi "regional", le-a spus jurnaliştilor ministrul interimar al Informaţiilor, Abbas Halabi, la finalul unei şedinţe de guvern.

Aceste "17 reţele de spionaj în favoarea inamicului israelian au fost destructurate după filaje", a afirmat el, fără a preciza numărul de persoane arestate.

Ziarul libanez al-Akhbar, apropiat de Hezbollah - mişcare armată şiită pro-iraniană şi inamic al Israelului -, a precizat că 35 de persoane au fost arestate, între care cetăţeni libanezi, palestinieni şi sirieni.

Cel puţin 12 dintre ele "ştiau" că acţionau în favoarea Israelului, celelalte fiind convinse să furnizeze informaţii unor companii internaţionale sau unor ONG-uri, conform publicaţiei. Unele dintre persoanele arestate au fost eliberate, a adăugat sursa citată.

Al-Akhbar susţine de asemenea că operaţiunea de filaj şi de destructurare a început în urmă cu patru săptămâni. Este cea mai mare operaţiune de contraspionaj desfăşurată în Liban împotriva unor reţele pro-israeliene de după 2009, conform publicaţiei.

"Destructurarea acestor reţele dovedeşte încă o dată importanţa securităţii preventive şi a coordonării diferitelor structuri de securitate pentru a proteja Libanul", a declarat premierul libanez Najib Mikati, citat de Abbas Halabi, informează Agerpres.ro.

În 2006, a avut loc un război distructiv între statul evreu şi Hezbollah, cea mai mare formaţiune armată din Liban.

Conflictul de 33 de zile a cauzat moartea a 1.200 de persoane în Liban, majoritatea civili, şi a 160 de israelieni, în mare majoritate soldaţi. De atunci, cele două tabere sunt în stare de război, dar evită orice confruntare.

Recent, în august 2021, tensiunile s-au amplificat odată cu schimburi de tiruri de artilerie şi de rachete la frontiera dintre Liban şi Israel.

Între aprilie 2009 şi 2014, autorităţile libaneze au închis peste 100 de persoane acuzate de spionaj în favoarea Israelului, dintre care o majoritate de angajaţi din armată sau din serviciile de telecomunicaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.