Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul May se ține pe poziții: a anihilat în ultimul moment o frondă a eurodeputaților

reuters
Theresa May

Guvernul britanic al Theresei May a înăbuşit o frondă a deputaţilor eurofili din tabăra sa conservatoare, miercuri, în Camera Comunelor, obţinând susţinerea a 319 aleşi, în urma unui compromis de ultim moment cu privire la rolul Parlamentului în procesul Brexitului, reltează AFP, preluată de news.ro.

Deputaţii au respins cu 319 voturi un amendament la proiectului de lege privind ieşirea din UE prezentat de conservatori eurofili rebeli, care prevedea o putere de intervenţie consolidată a Parlamentului în cazul neajungerii la un acord cu Bruxellesul înaintea Brexitului, prevăzut în martie 2019.

Alţi 303 deputaţi au votat în favoarea amendamentului.

Premierul Theresa May, care întâmpină dificultăţi în a-şi impune autoritatea asupra unui Guvern profund împărţit pe tema Brexitului, poate răsufla uşurată - ea a reuşit să-i oblige să intre în rând pe deputaţii conservatori eurofili care cereau ca ultimul cuvânt asupra acordului final al Brexitului - dacă va exista unul -  să revină Parlamentului.

Ameninţat de un vot defavorabil, Guvernul şi-a diluat poziţia chiar înainte de vot, angajându-se să acorde Parlamentului un posibil drept de a vedea acordul cu Bruxellesul înaintea pecetluirii ieşirii din UE.

În contextul în care se încăpăţâna până acum să le ofere parlamentarilor un vor consultativ cu privire la un eventual acord final, fără posibilitatea de a se opune rezultatului negocierilor, noua propunere acordă preşedintelui Parlamentului puterea de a decide dacă deputaţii pot să propună amendamente.

Această propunere a Guvernului, care dispune doar de o slabă majoritate - de aproximativ zece voturi -, a fost adoptată prin aclamaţii.

Ea i-a permis să unească deputaţii conservatori rebeli - intre care Nicky Morgan şi Dominic Grieve.

”Aceasta este o recunoaştere evidentă a suveranităţii acestui loc (Parlamentul)”, a declarat Grieve în cursul dezbaterilor, exprimându-şi susţinerea faţă de Executiv.

Theresa May este nevoită să facă în mod constant echilibristică, pentru a satisface exigenţele celor două aripi ale partidului său, atât pe eurofili - care vor să se menţină legături puternice cu UE după ieşire, cât şi pe eurofobi - care vor să rupă legătura în mod clar.

Ea şi-a marcat ferm opoziţia faţă de amendamentul ”rebel”.

”Noi nu putem să acceptăm un amendament (...) care ar permite Parlamentului să dicteze abordarea Guvernului cu privire la ieşirea din UE”, a subliniat un purtător de cuvânt al lui May.

”Noi nu putem să lăsăm deputaţii care au votat în favoarea rămânerii în UE să reducă la tăcere voinţa majorităţii. Este de datoria noastră să punem în aplicare Brexitul” votat de 52% dintre britanici în referendumulu din iunie 2016, a scris pe Twitter deputata conservatoare Andrea Jenkyns, făcându-se ecoul aleşilor pro-Brexit, care-i acuză pe eurofili că vor să-l anuleze sau dilueze.

Confuzia care domneşte la Londra îngrijorează tot mai puternic Bruxellesul şi face tot mai incertă încheierea unui acord în octombrie, cum s-a prevăzut iniţial.

Summitul european care va avea loc săptămâna viitoare urmează să constate puţinul progres înregistrat în negocieri, în contextul în care May a recunoscut că Brexitul nu va fi principala preocupare a partenerilor săi, mai concentraţi asupra imigraţiei.

Problema irlandeză mai ales - Brexitul ameninţă să reinstituie o frontieră între Nordul alipit Regatului Unit şi Sudul membru UE - este departe de a fi soluţionată, pentru că ”subzistă divergenţe serioase”, a scris marţi, într-un mesaj postat pe Twitter Michel Barnier, negociatorul-şef al Brexitului din partea UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.