Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul PNL-PSD-Cioloș e ca și făcut. Cine, ce ministere ia

facebook.com
iohannis ciolos

Partidele se pregătesc de alegerile parlamentare. Încă mai sar artificii de poziționare, dar brokerii de putere știu că jocurile au fost închise.

Dacian Cioloș va fi propunerea de premier al lui Iohannis, care va constata că niciun partid nu are o majoritate clară pentru a emite pretenții.

Citiți și: Dragnea începe marșul trădării

Cioloș va conduce de această data un guvern politic, cu miniștri provenind de la cele două mari partide, PNL și PSD, care vor asigura și o largă majoritate pentru reformă în Parlament.

Niciun alt partid nu va intra în ecuația guvernării, în ciuda speranțelor și calculelor care se fac acum pe hârtie. Opoziția va fi fragmentată cu 2-4 partide mai mici: PMP, ALDE, USR și UDMR. Cu semnul întrebării sunt USR și PMP. USR ar putea deveni parlamentar dacă va urma strategia ”pragului alternativ” (adică un număr mai mare de voturi în câteva circumscripții). PMP se va zbate la limita lui 5%, ALDE ar putea lua între 5-7%.

Împărțirea ministerelor se va face paritar, cu câteva posturi blocate. La Fonduri Europene va rămâne tot Ghinea, la Sănătate, Voiculescu și la Dezvoltare Regională, Dâncu. Posibil ca și Borc să rămână la Economie. Pentru a căpăta dimensiunea politică de care au nevoie, Ghinea, Voiculescu și Borc s-ar putea înscrie în PNL. La Justiție ar putea rămâne tot Raluca Prună, fără însă a se înregimenta în niciun partid.

Obiectivul principal al guvernului de mare coaliție va fi acela de accelerare a reformelor în zonele cele mai sensibile. Reorganizarea administrativ-teritorială e capul de afiș. Deja actualii tehnocrați au planul făcut pentru comasarea localităților neviabile, ”nuca tare” pentru toate guvernările de până acum. PSD va pierde un număr de primari pe care i-a câștigat la alegerile locale din 2016, având în vedere că cele mai multe localități vizate de desființare sunt ale social-democraților. Va urma constituirea regiunilor de dezvoltare și desființarea județelor. E posibil să fie cooptat și UDMR în acest demers pentru a trece mai ușor obișnuita vâlvă pe care ungurii o fac legat de Ținutul Secuiesc.

Reforma în Sănătate este și ea de mare importanță. Toate scandalurile din sistem scoase la iveală în ultimele luni au fost provocate mediatic pentru a pregăti tăierile în carne vie. Un post cheie, care probabil va fi adjudecat de liberali, este acela de președinte al CNAS (Bușoi pregătește deja un om).

Educația este fanionul reformelor de la Cotroceni. Liberalii ar putea să-și adjudece acest minister, favorită pentru ocuparea funcției fiind Raluca Turcan, o apropiată a Președintelui Iohannis.

Căpușarea marilor companii de stat de către partidele politice s-ar putea și ea stopa odată cu noua guvernare de mare coaliție. Borc este cel care își va asuma această responsabilitate.

Una din cele mai sensibile reforme este depolitizarea administrației. Aici, deja Cioloș a făcut câțiva pași cu numiri în teritoriu, care ar putea rămâne bătute în cuie. Ar fi primul guvern care va lucra cu oamenii deja aflați în funcții în județe.

PSD s-ar putea alege cu Agricultura, Finanțele Publice, Dezvoltarea Regională, Ministerul Muncii și, posibil, Internele.

Cooptarea unei părți din actualii miniștri tehnocrați, pe lângă Cioloș, care va rămâne premier, este menită să atenueze șocul pe care electoratul PNL-Iohannis îl va resimți după ce vor fi bătut palma cu PSD.

O concesie s-ar putea face UDMR, la nivel de secretari de stat, în așa fel încât 2018, centenarul Marii Uniri, să nu-i prindă pe unguri pe lângă masa puterii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.