Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Ponta, victorie în plenul Camerei Deputaților

plen parlament

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante în perioada vacantei parlamentare (iulie - august), în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

Deputatii au adoptat proiectul de lege cu 171 voturi 'pentru', 100 'împotriva' si cinci abtineri.

În dezbaterile din Camera Deputatilor pe marginea acestui proiect, deputatul PNL Ioan Cupsa a anuntat ca liberalii nu vor vota initiativa legislativa de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pentru ca nu au încredere în Executiv.

'Guvernul Ponta ne solicita permisiunea sa modifice câteva zeci de acte normative si, mai grav, Guvernul Ponta ne cere în mod generic 'modificarea si completarea unor acte normative', 'prorogarea sau modificarea unor termene prevazute în acte normative cu putere de lege'. Care acte normative? Oricare si toate. Care sunt limitele în care o vor face? Nu stim. Care sunt conditiile? Probabil conditiile si limitele sunt un moft pentru cei care ne-au propus acest proiect legislativ. (...) Pentru considerentele de neconstitutionalitate pe care le-am aratat, dar în mod special pentru ca nu avem încredere în acest Guvern noi, deputatii PNL, nu vom vota legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante', a aratat deputatul Ioan Cupsa.

La rândul sau, reprezentantii UDMR au sustinut ca au 'oarecare retineri'.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat luni raport favorabil pe proiectul de lege cu 12 voturi 'pentru' si sapte 'împotriva'.

Domeniile în care Guvernul va putea sa emita ordonante sunt: finante publice si economie; transporturi si infrastructura; agricultura, dezvoltare rurala si mediu; afaceri interne; justitie; dezvoltare regionala, administratie publica, fonduri externe nerambursabile; servicii sociale; educatie si cercetare stiintifica; prorogarea sau modificarea unor termene prevazute în acte normative cu putere de lege; masuri de corelare legislativa între domeniile mentionate.

Proiectul de lege prevede ca ordonantele emise de Guvern sa fie supuse spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, pâna la reluarea lucrarilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinara a anului 2015. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonantei.

Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputatilor este for legislativ decizional în acest caz.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.