Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Portugaliei intră la rupere peste bănci: Dobânzile la credite scad

credite

Guvernul Portugaliei a decis joi că băncile vor trebui în următorii doi ani să reducă cu până la 30% rata dobânzii de referinţă Euribor la şase luni, folosită la creditele ipotecare, astfel încât familiile să facă faţă majorării dobânzilor şi să evite intrarea în incapacitate de plată, transmite Reuters, scrie Agerpres.

"Ca rezultat al acestei măsuri, rata dobânzii la creditele ipotecare nu poate depăşi, în următorii doi ani, 70% din rata Euribor la şase luni", a anunţat ministrul de Finanţe, Fernando Medina.

Familiile care au credite ipotecare la care se foloseşte rata dobânzii Euribor la trei şi la 12 luni vor beneficia de asemenea de un discount egal cu valoarea nominală rezultată din reducerea ratei dobânzii de referinţă Euribor la şase luni, a adăugat oficialul portughez.

Guvernul a apreciat că băncile vor putea recupera dobânda neplătită redistribuind plăţile respective până când creditele ipotecare ajung la scadenţă. Portugalia este una din ţările din zona euro cu cel mai ridicat procent de credite ipotecare care au baza de referinţă Euribor, care a crescut după majorările de dobânzi decise de Banca Centrală Europeană. Aproximativ 90% din cele 1,4 milioane credite ipotecare au rate variabile, care au baza de referinţă Euribor la trei, şase şi la 12 luni.

Guvernatorul Băncii Centrale a Portugaliei, Mario Centeno, a estimat că la finalul lui 2023 cheltuielile cu creditele ipotecare ale celor aproximativ 70.000 familii ar putea depăşi 50% din venitul lor net.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.