Singurul EXIT-POLL din România, ora 21.00. Au mai rămas 0 zile 10 ore 12 minute
 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul pregătește o schemă de ajutor de 1 miliard de lei / DOCUMENT

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvernul Romaniei

Guvernul Orban va introduce prin OUG o schemă de ajutor de stat pentru fermierii loviți de secetă, în valoare totală de peste un miliard de lei. Pentru accesarea fondurilor mai este nevoie ca, după adoptarea ordonanței de urgență, schema de ajutor de stat să primească un aviz favorabil de la Comisia Europeană. Un număr de 34.647 fermieri au fost afectați de seceta pedologică și o suprafață de 1.168.064,79 ha cu culturi înființate în toamna anului 2019 au fost calamitate pe areale agricole importante la nivel național.

Citește și: SONDAJ CURS - Viitorul Parlament va fi controlat la limită de o mare alianţă de dreapta .

Cine sunt beneficiarii?

Pot accesa fondurile producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare și au depus cerere unică de plată pe suprafață în Campania 2020.

Vor putea să primească ajutor de stat beneficiarii care au înființat în toamna anului 2019 următoarele culturi:

a) grâu;

b) secară

c) triticale;

d) orz;

e) orzoaică;

f) ovăz;

g) rapiță

Beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii:

a) să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, în care procentul de calamitare mentionat la art. 1 alin (4) este de peste 30%;

b) suprafața calamitată să reprezinte un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată in anul 2020, aferentă culturii calamitate;

c) să fie înregistraţi în evidenţele APIA în anul 2020, cu cerere unică de plată pe suprafață. (2) Pentru culturile prevăzute la art. 5, suprafața pentru care se acordă ajutorul de stat nu poate depăşi suprafaţa culturii declarate în cererea unică de plată pe suprafață în Campania 2020.

Care este procedura de acordare a ajutorului de stat. Beneficiarii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate depun la centrele locale / județene APIA, respectiv al municipiului București unde au depus cererea unică de plată pentru Campania 2020, până la data de 14 august 2020 inclusiv, o cerere de solicitare a ajutorului de stat. Cererea de solicitare a ajutorului de stat poate fi transmisă la centrele județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti şi prin fax sau poştă sau în format electronic prin e-mail.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 1.088.409.000 mii lei și se asigură de la bugetul de stat.

content-image

Proiectul integral de OUG poate fi consultat aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.