Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul pregătește rectificarea bugetară, cu o nouă țintă de deficit - Proiectele cu măsuri fiscale apărute public nu sunt oficiale (VIDEO)

Guvern

Executivul va aproba rectificarea bugetară probabil în luna august sau în septembrie, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

"Rectificarea bugetară este strâns unită cu celelalte reforme organizatorice şi fiscale în discuţie la nivel de Executiv, pentru că rectificarea va conta în continuarea bună a discuţiilor cu Comisia Europeană, calendarul fiind probabil august - septembrie, luna aceasta sau luna următoare", a precizat Constantin, întrebat care sunt planurile Guvernului pentru rectificarea bugetară şi care este calendarul adoptării acesteia, potrivit Agerpres.

El a evidenţiat că rectificarea bugetară şi preconizatele măsuri de reformă fiscală "merg mână în mână". Rectificarea bugetară va stabili şi noua ţintă de deficit, a adăugat Mihai Constantin. "Până la această oră, nu am o cifră", a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ordonanța de reducere a cheltuielilor se lasă așteptată, deși ar trebui să se aplice de la 1 septembrie

Întrebat despre faptul că premierul şi ministrul Finanţelor au anunţat măsuri de reducere a cheltuielilor, dar actul normativ nu a apărut "în transparenţă" deşi termenul de aplicare este 1 septembrie, Constantin a explicat că proiectele vor fi publice atunci când redactarea de către Ministerul Finanţelor este gata.

"Până atunci, totul este în discuţie şi consultările cu partenerii sociali şi evaluările şi estimările pe diverse scenarii continuă la nivelul aparatului executiv", a afirmat Mihai Constantin.

El a menţionat procedura de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă, arătând că, "în urma deciziei oportunităţii luării unei astfel de măsuri, un minister de resort redactează textul", iar proiectul intră, apoi, într-un proces de transparenţă şi "urmează o avizare din partea tuturor ministerelor implicate" şi consultări cu partenerii sociali.

"După ce are toate avizele, intră în şedinţă de Guvern şi este aprobată şi intră în vigoare de îndată ce este publicată în Monitorul Oficial", a amintit Mihai Constantin.

Proiectele apărute public nu sunt oficiale

Potrivit acestuia, ordonanţele vor fi gata "când aceşti paşi vor putea fi parcurşi".

"Procesul de transparenţă nu va fi în niciun caz evitat, ba dimpotrivă. El a început printr-o serie, vă readuc aminte, de consultări pe care premierul Ciolacu şi miniştrii implicaţi în acest proces le au de aproape o lună de zile cu toţi partenerii sociali şi cu reprezentanţii mediului de afaceri. Discuţiile sunt în desfăşurare şi redactarea actelor normative menţionate nu este gata. Suntem încă în faza numărul doi, pe care am menţionat-o. Nu avem redactarea actelor normative", a subliniat Constantin.

El a completat că proiectele apărute în spaţiul public nu sunt unele oficiale.

"În calitate de purtător de cuvânt al Guvernului, pot să vă spun că acest proces de redactare este în desfăşurare şi paşii de transparenţă până la adoptarea unui act normativ, în speţă o ordonanţă de urgenţă, vor fi cei descrişi de mine la început. (...) Repet, informaţiile din spaţiul public nu reflectă un document oficial care se află pe masa Guvernului în această clipă", a susţinut Mihai Constantin, răspunzând întrebărilor pe această temă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.