Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul pregătește schimbări în traficul rutier: 1.000 de sisteme de verificare a vitezei, 300 de radare mobile şi 500 de camere de luat vederi

Foto Facebook
soferita viteza radar

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat miercuri că Guvernul a aprobat un proiect de lege privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier, care include 1.000 de sisteme de verificare a vitezei, 300 de radare mobile şi 500 de camere de luat vederi care vor face parte dintr-un sistem integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România. Noul Sistem integrat de monitorizare se va numi e-SIGUR, conform News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat despre proiectul de lege privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier, că sunt ”1.000 de sisteme de verificare a vitezei, 300 de radare mobile şi 500 de camere de luat vederi care vor face parte dintr-un sistem integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România”.

”Noul Sistem integrat de monitorizare se va numi e-SIGUR şi va fi complementar sistemelor inteligente de transport deja existente”, a mai spus Cărbunaru, precizând că reprezintă un jalon asumat prin PNRR.

Implementarea acestui sistem va asigura procesarea automată a datele de monitorizare a traficului rutier, urmând să semnalizeze încălcări ale normelor de circulaţie pe drumurile publice, să identifice vehiculele care sunt supuse procesului confiscării, căutate de autorităţi sau care circulă fără achitarea tarifului de trecere a reţelei de drumuri.

Sistemul va fi parte integrantă a centrului care asigură monitorizarea traficului rutier pe drumurile de interes naţional, administrate de către CNAIR, şi va permite procesarea manuală, de către poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Române.

Potrivit unui comunicat al Executivului, actul normativ reglementează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice din România, într-un sistem integrat, şi condiţiile în care pot fi utilizate datele colectate cu ocazia monitorizării. Noul Sistem integrat de monitorizare se va numi e-SIGUR şi va fi complementar sistemelor inteligente de transport.

Prin sistemul e-SIGUR se vor procesa automat datele de monitorizare a traficului rutier, acesta urmând să semnalizeze încălcări ale normelor de circulaţie pe drumurile publice, să identifice vehiculele supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care circulă fără achitarea tarifului de utilizare/trecere a reţelei de drumuri sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară,

Sistemul va fi parte integrantă a centrului care asigură monitorizarea traficului rutier pe drumurile de interes naţional, administrate de către CNAIR, şi va permite procesarea manuală, de către poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Române, a datelor colectate, aceştia având competenţă teritorială generală de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor contravenţionale.

Totodată, actul normativ reglementează şi întocmirea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, constatate cu ajutorul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată. Prin proiectul de lege se va modifica Codul rutier (OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare), astfel încât să fie posibilă comunicarea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, întocmit ca înscris în formă electronică, cu ajutorul unor platforme informatice.

Prin instituirea sistemului e-SIGUR, se întăreşte colaborarea între instituţiile responsabile cu managementul traficului, în vederea creşterii nivelului de siguranţă rutieră. De asemenea, prin intermediul e-SIGUR, bazele de date ale mai multor instituţii devin interoperabile, ceea ce contribuie la procesul de digitalizare a României.

Sistemul e-SIGUR va fi operaţionalizat în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a proiectului de lege.

Cheltuielile pentru dezvoltarea, după caz instalarea, administrarea şi operarea e-SIGUR se asigură de la bugetul de stat, din fonduri externe şi alte surse de finanţare constituite potrivit legii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.