Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul reacţionează la criticile din raportul Comisiei Europene: Niciun cuvânt despre criticile oficialilor europeni

Dancila guvern Victoria

Ministerul Afacerilor Externe precizează că Raportul de ţară publicat de Comisia Europeană confirmă avansul înregistrat în 2017 de economia României, tendinţa de consolidare a investiţiilor publice şi îmbunătăţirea potenţialului de creştere şi a condiţiilor de pe piaţa muncii. MAE nu face nicio referire la remarcile despre riscurile privind independenţa judiciară şi legislaţia anticorupţie. MAE mai precizează că România a fost încadrată de Comisia Europeană în categoria statelor membre fără dezechilibre macroeconomice, motiv pentru care Raportul de ţară 2018, dat publicităţii miercuri nu conţine un bilanţ aprofundat („in-depth review“). Pentru anul 2018, Comisia a elaborat bilanţuri aprofundate pentru 12 state membre şi anume Bulgaria, Croaţia, Cipru, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania şi Suedia.

Citește și: ANRE face prăpăd printre giganții de pe piață: Ce companii au fost sancționate și de ce

Rolul analizei anuale realizate de către Comisia Europeană este de a evidenţia provocările cu care se confruntă statele membre în vederea sprijinirii acestora pentru identificarea măsurilor de ajustare, dar Raportul pentru România remarcă mai multe aspecte pozitive, precum creşterea economică ridicată în anul 2017, îmbunătăţirea potenţialului de creştere şi a condiţiilor de pe piaţa muncii sau tendinţa de consolidare a investiţiilor publice, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Citește și: Gigantul Telekom ne-a dezvăluit TOTUL! Din ce motiv au fost clienții în „BEZNĂ TOTALĂ” luni

MAE mai spune că, referitor la atingerea obiectivelor naţionale ale Strategiei „Europa 2020“, conform Raportului, România înregistrează performanţe bune în ceea ce priveşte rata de ocupare a forţei de muncă, emisiile de gaze cu efect de seră, energia din resurse regenerabile şi învăţământul terţiar, aceşti indicatori fiind pe o traiectorie care permite atingerea ţintelor stabilite. De asemenea, obiectivul naţional privind reducerea populaţiei expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială a fost deja atins.

În perioada următoare, Ministerul Afacerilor Externe, în calitatea sa de coordonator naţional privind Strategia „Europa 2020“, va analiza împreună cu instituţiile naţionale responsabile toate aspectele semnalate de Comisia Europeană în Raportul de ţară, în vederea identificării măsurilor adecvate de răspuns, în deplină concordanţă cu programul de guvernare, care vor fi cuprinse în Programul Naţional de Reformă 2018. Acesta va fi înaintat Comisiei Europene în luna aprilie, împreună cu Programul de Convergenţă, elaborat de Ministerul Finanţelor Publice, conform calendarului Semestrului European, precizează sursa citată.

Citeşte şi: Traian Băsescu DĂ LECŢII în direct la România TV: Anunţ de senzaţie pentru toţi românii - 'ar fi un avantaj foarte mare'

Ministerul de Externe nu face alte aprecieri faţă de remarcile din raport. Comisia Europeană precizează, în raportul de ţară privind România publicat miercuri, că ireversibilitatea progreselor în lupta anticorupţie a fost pusă în pericol în 2017, iar instituţiile judiciare şi legislaţia sunt supuse în continuare unei presiuni intense.

”Ireversibilitatea progresului în lupta împotriva corupţiei a fost recent pusă în pericol. Rezultatele bune şi continue ale instituţiilor judiciare în lupta împotriva corupţiei au fost în mare parte afectate de evenimentele din anul trecut. Reformele în curs ale legilor justiţiei riscă să dăuneze independenţei judiciare şi să anuleze progresele realizate în ultimii zece ani. În plus, instituţiile judiciare şi cadrul legal privind combaterea infracţiunilor de corupţie continuă să fie suspuse unei presiuni intense”, se arată în documentul publicat de Comisia Europeană.

Potrivit raportului, corupţia persistă la toate nivelurile şi rămâne un obstacol pentru a face afaceri, provocările cele mai mari ale mediului de afaceri fiind corupţia şi problemele de guvernanţă în sectorul public. De asemenea, absenţa reformelor structurale şi a consolidării fiscale ar putea duce la o aterizare forţată a economiei României, în condiţiile în care creşterea puternică de anul trecut a fost determinată în principal de consum, iar investiţiile au rămas la un nivel scăzut, potrivit raportului de ţară publicat miercuri de Comisia Europeană (CE).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.