Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul recunoaște că are PROBLEME cu fondurile europene: A dat OUG pentru urgentarea absorbției

fonduri-europene

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanță simplă privind măsuri legate de îmbunătățirea absorbției de fonduri europene pentru IMM-uri și autoritățile administrației publice locale. Potrivit Executivului, actul normativ este necesar pentru evitarea riscului dezangajării de fonduri UE în anul 2019.

„În primul rând este o măsură în beneficiul IMM-urilor în sensul că acestora li se va oferi oportunitatea finanțării proiectelor din fonduri europene pentru a sprijini dezvoltarea acestui sector și competitivitatea. Practic, se asigură prin adoptarea acestei ordonanțe cadrul legal semnării de contracte de finanțare în limita a 200% din alocarea pentru Axa prioritară 2 - Îmbunătățirea competitivități întreprinderilor mici și mijlocii din cadrul POR coordonat de MDRAP”, a explicat, la finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Citește și: EXCLUSIV! Răsturnare de situație în cazul șoferului cu numere anti-PSD! Ce nu i-au aplicat agenții de la Rutieră

Potrivit notei de fundamentare a ordonanței, este nevoie de sporirea ritmului de implementare a POR pentru că „ținta minim de realizat pentru evitarea dezangajării fondurilor europene în anul 2019, la nivelul Programului Operațional Regional este în sumă de 601 milioane euro" și „până în prezent, din cele peste 2.500 contracte de finanțare semnate, doar un număr de 132 au contracte de execuție lucrări atribuite", lucru care „a condus la revizuirea în minus a graficelor de rambursare transmise de catre beneficiari".

A doua măsură introdusă prin ordonanță vine în sprijinul autorităților administrației publice locale în calitate de beneficiari ai proiectelor finanțate din fonduri europene pentru situațiile în care operatorul final este altul decât beneficiarul.

Citește și: Vești uriașe pentru români! Din ce motiv primesc o nouă minivacanță în luna august

„Concret, se reglementează și pentru aceste situații modul de cuprindere a TVA neeligibilă plătită aferentă cheltuielilor eligibile efectuate de autoritățile administrației publice locale astfel încât sumele respective vor putea fi incluse în bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate de management. Cu alte cuvinte, măsura se aplică proiectelor finanțate prin POR 2014 - 2020 Axele prioritare 3, 4 și 7, proiectelor finanțate prin POIM 2014-2020 în domeniul gestionării deșeurilor, modernizării sistemelor de termoficare și transporturilor pe care autoritățile administrației locale le implementează pentru operatorii regionali de apă, respectiv pentru regiile autonome aeroportuare cu respectarea prevederilor din domeniul ajutorului de stat”, a explicat Nelu Barbu.

Ordonanța simplă adoptată de Guvern în ședința de joi modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Citește și: Toți românii cu card de sănătate sunt vizați! Un nou proiect de lege privitor la dosarul electronic al pacienților .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.