Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul respinge închisoarea pe viață pentru violatorii de copii

Facebook
guvern

Guvernul Ludovic Orban nu susţine adoptarea unei iniţiative legislative care introduce pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru infracţiunea de viol asupra unui minor.

Iniţiativa legislativă depusă de parlamentari PMP are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art. 218 din Codul penal, în sensul instituirii pedepsei detenţiunii pe viaţă în cazul săvârşirii infracţiunii de viol asupra unui minor.

„În prezent, fapta de viol comisă asupra unui minor se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Apreciem că, într-un stat de drept, întinderea şi intensitatea represiunii penale trebuie să rămână în limite determinate în primul rând de importanţa valorii sociale lezate pentru cei care înfrâng pentru prima oară legea penală, urmând să crească progresiv pentru cei care comit mai multe infracţiuni înainte de a fi definitiv condamnaţi şi cu atât mai mult pentru cei aflaţi în stare de recidivă

Instrumentul optim pentru o combatere eficientă a infracţiunilor nu este aşadar o mărire exagerată a pedepselor, ci existenţa unui sistem sancţionator proporţional cu gravitatea faptelor săvârşite şi cu ierarhia valorilor sociale într-o societate democratică, susţinut de o aplicare promptă a acestor pedepse de către organele judiciare.

Astfel, prevederea pentru fapta de viol săvârşită asupra unui minor a detenţiunii pe viaţă ca singură sancţiune nu este în acord cu actualul sistem sancţionator al Codului penal, în condiţiile în care această pedeapsă este prevăzută de Codul penal, spre exemplu, pentru infracţiunea de genocid comisă pe timp de război”, a scris Guvernul în punctul de vedere negativ.

Opinia Executivului se află pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.