Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul României contrazice Comisia Europeană: Nu există dezechilibre macroeconomice

romania ue comisia europeana

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, miercuri, în contextul în care Comisia Europeană a îndemnat România să adopte măsuri pentru corectarea deficitului bugetar, că raportul de ţară încadrează ţara noastră în categoria statelor membre fără dezechilibre macroeconomice.

"Comisia Europeană a adresat în acest an României trei recomandări specifice de țară care vizează politica fiscal-bugetară (1), ocuparea, sănătatea, educația (2) și administrația publică (3). Numărul recomandărilor adresate României a variat, de la opt în 2013 la trei, în 2018, Comisia Europeană remarcând că România a înregistrat progrese pentru 68% dintre recomandările adresate în ultimii cinci ani", se arată în comunicatul MAE.

Vezi şi: Cum să alegi cel mai bun ulei de măsline. Diferența dintre cel obișnuit și cel extra-virgin

Ministerul Afacerilor Externe mai susţine că raportul de ţară 2018 încadrează România în categoria "statelor membre fără dezechilibre macroeconomice, motiv pentru care acesta nu conține un bilanț aprofundat". Pentru anul 2018, Comisia a elaborat bilanțuri aprofundate pentru 12 state membre și anume Franța, Germania, Olanda, Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda, Italia, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia.

"În perioada imediat următoare, propunerile de recomandări prezentate de Comisia Europeană vor face obiectul unei analize amănunțite la nivelul ministerelor responsabile de domeniile vizate de recomandări, astfel încât să fie identificate măsurile concrete de punere în aplicare", se mai arată în comunicatul MAE.

De asemenea, în cadrul procesului decizional privind recomandările specifice de țară, România și celelalte state membre pot formula observații asupra textului propus de Comisia Europeană, până la 28 mai 2018, în spiritul dialogului constant și constructiv care se derulează ca parte a Semestrului European.

Ministerul Afacerilor Externe acordă o atenție sporită elaborării, dar și monitorizării implementării Programului Național de Reformă, urmărind corelarea principalelor priorități de acțiune cu Programul de Guvernare și implicând o gamă largă de actori instituționali, în calitatea sa de coordonator național și punct tehnic de contact în problematica Strategiei „Europa 2020“.

Vezi şi: Planta-minune care combate diabetul și obezitatea. Înlocuiește cu succes carnea din alimentație

Comisia Europeană îndeamnă România să adopte măsuri pentru corectarea deficitului bugetar şi atrage atenţia că evoluţiile politice din ultimul an generează dubii privind ireversibilitatea progreselor în reformarea sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei la nivel înalt.

"Astăzi, facem un pas înainte pentru a depăşi efectele crizei, în contextul în care Franţa iese din Procedura pentru deficit excesiv, după nouă ani. Pentru prima dată de la crearea monedei unice, toate ţările din zona euro au un deficit sub 3% din PIB în 2018. A fost nevoie de ani de politici fiscale responsabile pentru a aduce ţările Uniunii Europene în acest punct şi trebuie să ne asigurăm că responsabilitatea rămâne elementul principal şi în viitor. De aceea, adresăm un mesaj puternic Ungariei şi României să ia măsuri anul acesta şi anul viitor pentru a corecta devierea semnificativă de la ţintele fiscale. Prevenirea este mai bună decât tratamentul, iar momentul pentru prevenirea apariţiei unor probleme grave este acum, când economia este puternică", a declarat miercuri Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, pentru Taxe şi Vămi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.