Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul s-a răzgândit: CAS şi CASS vor fi reţinute la sursă, în cazul drepturilor de autor

drepturi de autor copiright

Contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cazul drepturilor de proprietate intelectuală ar putea fi reţinute la sursă, potrivit unui proiect prezentat de Ministerul de Finanţe.

Ministerul analizează astfel stabilirea unui mecanism pentru DDA prin posibilitatea exceptării de la plata CAS conform Codului Fiscal ca să se poată asigura facultativ la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), iar pentru CASS se analizează varianta reintroducerii mecanismului de reţinere la sursă (atât pentru DDA-uri, cât şi pentru veniturile din arendă şi din asocieri cu persoane juridice).

Citește și: Simona Halep le-a luat fața adversarelor în 2018: Ce loc ocupă în topul câștigurilor din circuitul feminin și ce titlu a câștigat

De asemenea, se analizează posibilitatea exceptării de la plata CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală a unor categorii de persoane, între care: pensionarii, copiii de până în 18 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu până la începerea anului universitar (dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor), ucenici sau studenţi, dar şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. O altă categorie care ar putea fi exceptată este cea a tinerilor de până în 26 de ani care vin din sistemul de protecţie a copilului.

În ceea ce priveşte avantajele unor astfel de măsuri pentru persoanele fizice, Ministerul de Finanţe arată că "se acordă un regim distinct categoriei de venituri din drepturi de proprietate intelectuală". În plus, "în cazul reintroducerii mecanismului de reţinere la sursă pentru CASS (atât pentru DDA-uri, cât şi pentru veniturile din arendă şi din asocieri cu persoane juridice) se simplifică modul de stabilire a CASS pentru contribuabil, care nu trebuie să depună declaraţii fiscale la ANAF".

Citește și: Surse PSD: cine i-ar lua locul lui Liviu Dragnea după Congresul PSD! Planul din umbră

În plus, în cazul veniturilor pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă se menţine mecanismul reţinerii la sursă (DDA, dividende, dobânzi, lichidarea unei persoane juridice, alte surse, asocieri cu persoane juridice, premii şi jocuri de noroc, salarii, pensii), spun oficialii Ministerului de Finanţe.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.