Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul schimbă legea concediului paternal: 7 noutăți prevăzute în actul normativ

dcbusiness.ro
paternal tata

Guvernul a inclus pe ordinea de zi a ședinței de vineri un proiect de act normativ care aduce o serie de modificări Legii concediului paternal:

  1. Se vor acorda concediul paternal și indemnizația aferentă acestuia tuturor taților care au calitatea de lucrător cu un contract de muncă sau un raport de serviciu, încheiat conform legii și eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
  2. Se asimilează lucrătorilor și următoarele categorii de persoane: cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale (cooperațiile), directorii cu contract de mandate, cu contract de management, care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și cu contracte de management și de administrare, încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  3. Se extind durata actuală a concediului paternal, de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare care să fie efectuate cu ocazia nașterii copilului lucrătorului.
  4. Se prelungește de la 7 zile la 10 zile lucrătoare permisia în cazul tatălui care satisface serviciul militar în calitate de militar în termen.
  5. Tatăl care a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură va beneficia de o majorare cu 5 zile a concediului paternal cu ocazia nașterii fiecărui copil nou-născut, fiind astfel modificate dispozițiile actuale care au caracter discriminatoriu, care permit majorarea concediului doar pentru un singur copil. Pentru a răspunde observațiilor patronatelor, perioada totală de concediu se menține la 15 zile lucrătoare prin majorarea perioadei inițiale pentru toți tații și prin diminuarea perioadei suplimentare pentru cei care au obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură de la 10 zile la 5 zile, însă aceasta din urma se extinde la toți copii nu doar la primul copil cum este reglementat în prezent, în lege.
  6. Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul lucrătorului care se află în concediu paternal. Prevederea nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului
  7. Este interzisă angajatorului aplicarea unui tratament mai puțin favorabil tatălui care a solicitat sau efectuat concediul de paternitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.