Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul schimbă normele de verificare a ITP-ului la mașini: Se face în funcție de gradul de risc

national.ro
itp

Defecţiunile constatate cu prilejul inspecţiei tehnice periodice vor fi încadrate în funcţie de gradele de risc asupra siguranţei rutiere şi de impactul asupra mediului, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu.

"Astăzi, au fost adoptate o serie de modificări şi completări ale cadrului general de organizare şi funcţionare a sistemului de inspecţie tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România. E vorba în speţă despre o adaptare a acestor regulamente la o serie de directive europene (...). O noutate care este introdusă se referă la clasificarea defecţiunilor constatate cu prilejul inspecţiei tehnice periodice, defecţiuni care vor fi încadrate în funcţie de grade de risc asupra siguranţei rutiere, dar şi de impactul asupra mediului", a declarat Alina Petrescu după şedinţa de guvern.

Citește și: Dezvăluire ŞOCANTĂ a mamei bătăușei din Oradea: A fost INTERNATĂ de nenumărate ori, nu este o boală ușoară

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, sunt trei grade de defecţiuni constatate: deficienţe minore, deficienţe majore şi deficienţe periculoase.

"Acestea din urmă reprezintă acele deficienţe care constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere sau care au impact direct asupra mediului", a explicat Alina Petrescu.

Citește și: PRO TV trebuie să-i plătească DESPĂGUBIRI unei profesoare: Postul a difuzat imagini cu ea în timpul unui act sexual / VIDEO 18+

Totodată, Alina Petrescu a precizat că autovehiculul care trece prin această inspecţie tehnică va primi, la final, un certificat ITP conţinând elementele standard aferente codurilor armonizate în cadrul Uniunii Europene.

"Dacă vehiculul nu trece această inspecţie, dacă se constată deficienţe majore sau periculoase, va fi necesară o nouă inspecţie a vehiculului în cel mult 30 de zile de la inspecţia iniţială", a spus Alina Petrescu.

Citește și: Cum a protejat SPP reuniunea din Sufrageria lui Oprea

Ea a arătat că aceste modificări urmează să fie explicate suplimentar printr-un ordin al ministrului Transporturilor.

"Regia Autonomă Registrul Auto Român este desemnată ca autoritate competentă şi responsabilă de administrarea sistemului naţional de inspecţii tehnice periodice şi ca organism de supraveghere a staţiilor de inspecţie tehnică", a mai afirmat Alina Petrescu.

Citește și: Cum a ajuns un șef SIPA la SIE. Implicații în Sistem

Noile reglementări privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor sunt prevăzute într-un proiect de lege adoptat joi de Executiv, care modifică Ordonanţa Guvernului 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică, conform unui comunicat al Guvernului remis, joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, lista faptelor considerate contravenţii a fost extinsă, cuantumul amenzilor aplicate fiind între 1.000 şi 5.000 de lei.

Citește și: Tom Cruise anunță un nou film Top Gun

"Astfel, pe lângă faptele penalizate conform reglementărilor actuale, se vor considera contravenţii efectuarea ITP în staţii care nu deţin autorizare pentru categoria în care se încadrează vehiculul inspectat, nerespectarea metodologiei, a procedurilor ori a fluxului tehnologic comunicat de RAR cu ocazia autorizării, atestarea ca bun de circulaţie a unui vehicul care nu a fost prezentat în staţia de inspecţie tehnică, precum şi efectuarea ITP la vehiculele care prezintă modificări ale caracteristicilor din cartea de identitate a vehiculului fără ca modificările să fi fost înscrise în documentele respective", se arată în comunicat.

Citește și: Investigație marca RISE PROJECT: Cum a fost privatizat Bucureștiul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.