Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul și INS fac praf recensământul: Explicații halucinante prin care se reinventează locul nașterii

Inquam Photos / Octav Ganea
recensamant 2022

La o lună și jumătate de la începerea recensământului populației - faza online a autorecenzării - Institutul Național de Statistică oferă o explicație care aruncă în aer chestionarele completate deja. INS reinventează conceptul de loc al nașterii.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, INS precizează că locul nașterii care trebuie precizat în chestionarul online de autorecenzare nu este adevărul loc al nașterii, ci domiciliul mamei la momentul nașterii. Explicația sfidează faptul că toate actele de identitate din România au rubrica „locul nașterii” care se referă la localitatea în care persoana s-a născut, nu la domiciliul mamei.

LOCUL NAȘTERII

- La „Locul nașterii” vei lua în considerare locul de reședință al mamei la momentul nașterii tale și nu localitatea unde se afla maternitatea, dacă acestea sunt diferite. Mai exact, dacă mama persoanei recenzate locuia în Ploiești, dar nașterea a avut loc într-o maternitate din București, atunci locul nașterii va fi considerat Ploiești.

- Atunci când locul nașterii nu mai corespunde cu reședința ta actuală și se află în altă localitate din țară, nu uita să completezi și câmpul privind Localitatea componentă sau Satul, altfel nu se deschid întrebările următoare și nu se validează chestionarul.

Completarea chestionarului de recensământ se face ușor dacă întrebările și informațiile ajutătoare din dreptul lor sunt citite cu atenție. De aceea, e util să îți aloci recensământului un timp în care te poți concentra”, transmite INS.

Explicația halucinantă nu este în totalitate din vina INS. O asemenea definiție inedită a locului nașterii este prevăzută chiar în Hotărârea de Guvern nr. 143/2022 privind forma și conținutul instrumentarului recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021. Semnată de premierul Ciucă. hotărârea de guvern a fost însă concepută de INS, inclusiv modelul formularului, unde se face mențiunea referitoare la locul nașterii.

UPDATE - Institutul Național de Statistică susține că în chestionarul de recensământ este folosită definiția europeană a locului nașterii, în ciuda faptului că în legislația internă prin „locul nașterii” se înțelege cu totul altceva.

„Recensământul populaţiei și locuințelor din România este realizat în conformitate cu normele stabilite de Comisia Europeană privind recensămintele, pentru a se asigura comparabilitatea datelor statistice la nivelul Uniunii Europene. De aceea, chestionarul din România folosește definiția dată de Regulamentul Comisiei Europene, conform căruia Locul nașterii este „locul de reședință obișnuită al mamei în momentul nașterii sau, dacă nu sunt disponibile informații în acest sens, în funcție de locul în care a survenit nașterea””, transmite INS.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.