Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul sirian şi opoziţia s-au reunit la Geneva pentru revizuirea Constituţiei

blacknesc.ro
siria israel golan

Reprezentanţi ai guvernului sirian şi ai opoziţiei s-au reunit miercuri, la sediul ONU din Geneva, pentru lansarea comitetului însărcinat cu revizuirea Constituţiei ţării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Comitetul constituţional, plasat sub egida ONU, este compus din 150 de membri, împărţiţi în mod egal între guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, diferitele facţiuni ale opoziţiei şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Există însă puţine speranţe ca această reuniune să ajungă la o soluţie politică la conflictul din Siria, soldat cu peste 370.000 de morţi începând din 2011.

Emisarul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, s-a arătat totuşi optimist în discursul său de deschidere, vorbind despre un 'moment istoric' şi un 'nou capitol pentru Siria', chiar dacă 'drumul din faţa noastră nu va fi uşor'.

Negociatorul-şef al regimului sirian, Ahmad Kuzbari, a elogiat Constituţia actuală, numind-o 'modernă', dar a adăugat că 'aceasta nu ne împiedică să avem în vedere posibile noi amendamente (...) sau să procedăm la modificări pentru a institui o nouă Constituţie (...) benefică pentru poporul nostru'.

Citește și: Olguța Vasilescu reacționează după ce Cozmin Gușă a intrat în PSD:’Nu mă simt confortabil’

Kuzbari a subliniat că armata siriană va continua lupta împotriva inamicilor preşedintelui Assad. 'Am combătut terorismul înaintea acestei reuniuni şi vom continua această luptă până când vom elibera fiecare părticică a teritoriului nostru', a declarat el.

La rândul său, şeful delegaţiei opoziţiei, Hadi Albahra, a calificat reuniunea drept 'prima etapă pe drumul lung spre vindecare'. 'Ştim toţi că cele 150 de persoane reunite astăzi în această sală au opinii divergente. Însă, după opt ani de suferinţe, am venit aici pentru a căuta puncte de convergenţă', a menţionat el.

Cei 150 de membri ai Comitetului vor discuta joi şi vineri la Palatul Naţiunilor de la Geneva, însă numai 45 dintre ei vor începe săptămâna viitoare examinarea Constituţiei.

Pentru discuţiile de la Geneva nu a fost stabilită o dată limită. Potrivit emisarului ONU, obiectivul este să se ajungă la un consens în toate probleme ridicate, iar orice modificare va trebui adoptată cu cel puţin 75% din voturi.

Revizuirea Constituţiei este un element central al Rezoluţiei 2254, adoptată în decembrie 2015 de Consiliul de Securitate al ONU şi care mai prevede organizarea de alegeri sub egida Naţiunilor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.