Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul spaniol a aprobat exhumarea rămășițelor fostului dictator Franco din mausoleul dedicat victimelor Războiului Civil Spaniol la 40 de ani

wikipedia.org
francisco franco

Guvernul spaniol a aprobat vineri printr-un decret modificarea legislației din peninsulă pentru a permite exhumarea rămășițelor fostului dictator Francisco Franco din mausoleul în care sunt îngropate victimele conflictului civil din prima jumătate a secolului XX, arată El Pais, potrivit Mediafax.

"Păstrarea mormântului lui Franco în mausoleu reprezintă o lipsă de respect și de liniște față de victimele care sunt îngropate acolo. Vrem să facem asta pentru că noi credem că mai sunt multe lucruri de pus la punct în țara noastră în ceea ce privește amintirea. Nu mai există nici măcar o singură țară democratică în arena internaționale cu care să ne putem compara care să fi păstrat o situație precum aceasta pe care noi a prelungim de 40 de ani", a spus vicepremierul spaniol, Carmen Calvo.

Franco a condus statul spaniol de la finalul Războiului Civil, până în 1975. Mai mult de 33.000 de victime ale conflictului câștigat de Franco cu ajutorul lui Hitler sunt îngropate în mausoleul din Valea celor Căzuți, în nordul capitalei spaniole.

Citește și: Începe cel de-al doilea sezon 'Exatlon': Emisiunea va avea premiera miercuri, la Kanal D

Criticii monumentului vizitat lunar de aproximativ 35.000 de turiști arată că singurele morminte care menționează numele celor depuși în mausoleu sunt cel al lui Franco și el al lui Jose Antonio Primo de Rivera, fondatorul organizației de inspirație fascistă Falanga Spaniolă. În același timp, la construcția monumentului au fost obligați să participe mii de prizonieri de război care au luptat împotriva lui Franco.

Decizia urmează să fie supusă votului în Parlamentul spaniol unde are susținerea grupurilor de stânga și al partidelor care reprezintă Catalunia și Țara Baștilor. Se opun deciziei urmașii lui Franco și principalul partid de opoziție, conservatorii din Partidul Popular care a și anunțat că va contesta decretul în instanță.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.