Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Tusk, 'moral' responsabil pentru moartea preşedintelui Kaczynski

topnews.in
lech kaczynski

Fratele geamăn al preşedintelui polonez Lech Kaczynski, ucis în prăbuşirea avionului său în 2010, a acuzat guvernul de la acea vreme că este "moral" responsabil pentru această catastrofă, în timp ce ţara a comemorat duminică şase ani de la acest accident.

"Guvernul precedent este responsabil pentru această tragedie, cel puţin moral. Nu guvernul dnei Kopacz, ci al lui Donald Tusk", acum preşedinte al Consiliului European, a declarat Kaczynski, fără a explica modul în care a ajuns la această concluzie, notează AFP, citat de Agerpres.

El s-a adresat zecilor de mii de susţinători ai partidului său Lege şi Justiţie (PiS), revenit la putere în octombrie anul trecut, adunaţi în faţa palatului prezidenţial pentru a marca tragedia de la Smolensk, Rusia.

Prăbuşirea avionului, la 10 aprilie 2010, în timp ce Tupolevul prezidenţial polonez încerca să aterizeze în condiţii de ceaţă groasă pe un aeroport în apropiere de Smolensk, la 400 km sud-vest de Moscova, a provocat moartea preşedintelui Lech Kaczynski, a soţiei sale Maria şi altor 94 de persoane, printre care înalţi responsabili politici şi militari polonezi.

Ceremoniile de marcare a şase ani de la moartea preşedintelui Lech Kaczynski au avut o importanţă deosebită duminică după revenirea la putere a conservatorilor, care au redeschis ancheta cu privire la cauzele acestui accident.
"Noi trebuie să cunoaştem adevărul" în legătură cu Smolensk "pentru a trage consecinţele", a declarat Kaczynski, aplaudat de mulţimea ce a scandat "Slavă şi onoare eroilor" în memoria celor 96 de victime care au murit în această catastrofă.

Manifestanţii au adus flori, lumânări şi un imens steag alb şi roşu, culorile naţionale ale Poloniei. Întreg guvernul PiS condus de Beata Szydlo, deputaţii şi senatorii partidului la putere erau adunaţi în faţa palatului prezidenţial.
"Adevărata anchetă abia a început", a mai declarat în faţa mulţimii Kaczynski, estimând că cea efectuată de guvernul lui Donald Tusk a fost doar "artificială".

Noul guvern a respins concluziile oficiale ale guvernului liberal al lui Donald Tusk, care atribuie accidentul condiţiilor meteorologice nefavorabile şi unor erori ale piloţilor polonezi şi controlorilor aerieni ruşi.
După ce a venit la putere în octombrie, guvernul PiS a redeschis ancheta asupra cauzelor acestei catastrofe aeriene în timp ce susţine ipoteza unui atentat împotriva şefului statului, aminteşte France Presse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.