Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul umbrelor

Inquam Photos / Octav Ganea
viorica dancila

Facerea unui guvern este, de fiecare dată, ușor miraculoasă. Partidele de guvernare sunt adeseori în criză de specialiști, motiv pentru care aduc nume din afară, nume de care nu a auzit nimeni în afara mediului de specialitate. Puternicii partidului s-ar implica, dar, adeseori, nu doresc să se compromită așa că trimit în față ca miniștri oameni de casă de care, iarăși, nu a auzit nimeni. Toate acestea pot fi fenomene normale. Dar parcă niciodată nu am fost mai melancolic privind o listă de miniștri pe cât sunt în acest moment.

Un guvern se poate ține pe picioarele lui sau poate merge în cârca altuia. Guvernele Boc au mers în spatele lui Traian Băsescu, guvernele USL au călărit politic valul de nemulțumire populară, guvernele PSD 2017 au fost, teoretic, extensii ale lui Liviu Dragnea. Un guvern, care nu este ales, poate funcționa pe o legitimitate politică împrumutată de la alții. Nu este un dezastru deși, după cum ne arată relația Băsescu-PDL nici nu e sănătos pe termen lung. Dar ceea ce i-a reușit lui Băsescu (măcar o vreme) pare să îi scape lui Liviu Dragnea. În teorie, PSD poate genera un guvern stabil. În practică, iată, președintele actual al PSD nu poate.

Rămâne să ne uităm dacă guvernul se poate ține pe picioarele lui. Răspunsul este nu. În guvernele CDR, de bine de rău, erau lideri marcanți ai partidului. În guvernul Boc era (aproape) tot grupul greilor, în guvernul Ponta au stat o vreme la aceeași masă Liviu Dragnea și Victor Ponta însuși. Dincolo de erori și neînțelegeri, erau oameni care, dacă luau împreună o decizie, aveau grijă să fie și aplicată.

Actualele nume de miniștri propuși de PSD s-au remarcat politic mai degrabă prin aspect, bârfe și can-canuri. Nu o să le redau aici, deoarece unele pot fi jignitoare și nedrepte. Nu faptul că sunt bârfiți este problema ci că nu au altceva cu care să vină în fața noastră decât povestea ușor mondenă a propriei vieți.

Rămâne competența profesională. Nu mă pronunț încă, deoarece nu îi știu suficient de bine. Aș vrea să știu mai mult. Spre deosebire de mine, Parlamentul nu vrea să îi știe mai bine și va audia întregul guvern propus într-o singură zi, ca să se asigure că nu află ceva interesant. Ori, dacă Parlamentul, adică majoritatea PSD/ALDE nu are încredere în acest guvern, de ce aș avea eu... de ce am avea noi.

Noul guvern Dăncilă pare menit să asigure PSD liniștea necesară pentru adevăratul (și, se pare singurul) program de guvernare: modificarea legilor Justiției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.