DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul va debloca plățile pentru programul Start-up Nation (ministrul economiei)

www.aippimm.ro
start-up nation

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a anunțat eliminarea blocajelor întâmpinate de beneficiarii Start-up Nation, după o ședință de analiză pe stadiul ediției a doua a programului, potrivit Mediafax.

  • 500 de beneficiari ai Start-up Nation sunt în acest moment blocați la plată din cauza lipsei fondurilor, problemele agravându-se în fiecare zi, a fost concluzia analizei. Bugetul alocat inițial schemei de minimis pentru anul bugetar 2019 a fost de 383.597.000 lei credite de plată. La solicitarea MFP, în luna iunie, fostul ministru pentru mediul de afaceri a disponibilizat suma de 100.000.000 lei, reprezentând credite de plată în cadrul programului Start-up Nation.
  • La rectificarea bugetară, aprobată de către fostul guvern în luna august, prin OUG 12/2019, s-au redus din nou creditele bugetare aferente programului, cu suma de 232.570.000 lei, în condițiile în care în aceeași lună, august, a început etapa de depunere a deconturilor și efectuare a plăților pentru beneficiarii Start-up Nation. Din lipsa fondurilor, în acest moment, plățile către beneficiari sunt blocate.

”Este încă o dovadă de inconștiență și sfidare la adresa mediului de afaceri făcută de fostul guvern. Vom debloca această situație urgent. La următoarea rectificare bugetară vor fi alocate toate creditele bugetare necesare efectuării plăților până la sfârșitul anului. Îi asigur pe beneficiarii care au semnalat că au probleme că vor avea fondurile necesare pentru continuarea activității. Apoi, prin Legea bugetului de stat pe anul 2020, vor fi acordate restul de credite bugetare necesare tuturor plăților, până la finalul anului 2020”, a spus ministrul Virgil Popescu.

Citește și: SURSE CEX PSD Dialog SPUMOS Manda - Dăncilă: 'Vreți să vorbim în engleză?' / SURSE .

În aceeași situație, de blocaj al plăților, se află proiectele pe fonduri europene derulate de Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului din Iași, Cluj, Brașov și Tg. Mureș.

”Constat un dezinteres total al fostei guvernări în privința absorbției fondurilor europene. Am decis deblocarea acestor proiecte prin redistribuirea fondurilor disponibile din cadrul ministerului pe titlul bugetar destinat proiectelor cu finanțare europeană, iar până la sfârșitul acestei săptămâni, fondurile necesare vor fi distribuite către aceste agenții”, a declarat ministrul Economiei.

Fostul ordonator nu a alocat la timp bugetele necesare derulării proiectelor și a diminuat, la rectificarea din august a.c., bugetele alocate proiectelor europene cu suma de 10 milioane lei, fapt ce a condus la blocajul existent la această dată.

Start-up Nation va continua, promovând performanța antreprenorială, inovarea și introducerea de noi tehnologii care să permită IMM-urilor înființate prin program să se poată autosusțină și după perioada implementării programului.

La ediția a doua a Start-up Nation, sesiune aflată în stadiu de contractare până la data de 15 noiembrie 2019, s-au înscris un număr total de 33.514 aplicanți.

Până la data de 13 noiembrie 2019, au fost semnate, la nivel național, 9.737 de contracte de finanțare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.