Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul vine cu varianta Vioricăi Dăncilă: ce ar fi discutat cu socialiștii europeni, la Bruxelles

www.guv.ro

Premierul Vicorica Dăncilă a spus, miercuri, la reuniunea Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, că reformele din domeniul justiţiei au urmărit o mai bună calibrare a sistemului judiciar românesc la practicile europene şi la recomandările Comisiei de la Veneţia, potrivit Guvernului. De asemenea, Viorica Dăncilă a evidenţiat că procedura de revizuire a legislaţiei referitoare la organizarea justiţiei din România a fost transparenta şi supusă examinării Curţii Constituţionale, arătând că, în acest moment, este aşteptată evaluarea oficială a Comisiei de la Veneţia.

Citește și: SURSE Euractiv - Socialiștii europeni, criză de nervi în ședința cu Viorica Dăncilă: tensiuni URIAȘE la Bruxelles

Executivul arată, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că ân continuarea întrevederilor avute la Bruxelles cu lideri ai grupurilor politice din Parlamentul European, Viorica Dăncilă a participat la reuniunea Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, unde a prezentat poziţia Guvernului faţă de situaţia politică din România, arătând că principalul obiectiv al vizitei la Bruxelles este acela de a discuta, a înţelege şi a coopera cu partenerii europeni.

Executivul mai susţine că Viorica Dăncilă a reafirmat ataşamentul Guvernului pentru valorile comune stipulate în Tratatele Uniunii Europene, precum demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului. De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a susţinut la reuniunea Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European că procedura de revizuire a legislaţiei referitoare la organizarea justiţiei din România a fost transparenta şi supusă examinării Curţii Constituţionale.

"În continuare, premierul a expus măsurile adoptate la nivel guvernamental pentru promovarea de reforme în plan economic şi social. Viorica Dăncilă a  subliniat că toate aceste măsuri au urmărit, în special, relansarea economică a României, realizarea justiţiei sociale, apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi echilibrarea balanţei puterilor în stat. În acelaşi timp, a subliniat importanţa menţinerii poziţiei pro-europene a României şi a reafirmat ataşamentul Guvernului pentru valorile comune stipulate în Tratatele Uniunii Europene, precum demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului. Referitor la reformele din domeniul justiţiei, premierul a arătat că acestea au urmărit o mai bună calibrare a sistemului judiciar românesc la practicile europene şi la recomandările Comisiei de la Veneţia. În plus, a evidenţiat că procedura de revizuire a legislaţiei referitoare la organizarea justiţiei din România a fost transparenta şi supusă examinării Curţii Constituţionale, arătând că, în acest moment, este aşteptată evaluarea oficială a Comisiei de la Veneţia", mai transmite Guvernul.

De asemenea, Viorica Dăncilă a făcut apel la unitate şi solidaritate între statele membre ale Uniunii Europene, în contextul dezbaterii privind viitorul Europei, subiect central al Summit-ului pe care România îl va găzdui la Sibiu în 2019. "Dacă începem să rupem Europa între stânga şi dreapta, vom ajunge imediat la diferenţele între Nord şi Sud, state membre ale zonei Euro sau nu, state membre ale spaţiului Schengen sau nu", a arătat şeful Executivului.

"Premierul Viorica Dăncila a prezentat, de asemenea, aspecte referitoare la demonstraţiile de protest din data de 10 august, precizând că acestea fac obiectul unei anchete în curs. În context, a menţionat că în faţa legii, toate persoanele sunt egale", mai spune Executivul.

Tot miercuri, Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu Franziska Maria Keller şi cu Philippe Lamberts, co-preşedinţii Grupului Verzilor/Alianţa Europa Liberă din Parlamentul European, iar la discuţii a participat şi ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb.

"Convorbirile s-au purtat pe cele două coordonate evidenţiate deja în cadrul întrevederilor avute ieri cu lideri ai grupurilor politice din Parlamentul European: situaţia internă a României şi agenda europeană. Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, pe scurt, situaţia politică din România, în perspectiva dezbaterii care va avea loc în Parlamentul European la începutul lunii octombrie. De asemenea, a prezentat programul de reforme iniţiate de Guvernul României, arătând că acesta este rezultatul unui proces extins de consultare transparentă şi de cooperare interinstituţională, în plan intern, precum şi cel al unei colaborări cu partenerii europeni.  De altfel, prim-ministrul Viorica Dăncilă a reafirmat întreaga sa disponibilitate pentru continuarea dialogului deschis cu instituţiile europene. Discuţiile au continuat cu o prezentare a stadiului pregătirilor în vederea preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în ianuarie 2019, de către România", adaugă Guvernul.

Europarlamentarul Cărălin Ivan spune că premierul Viorica Dăncilă a vorbit la întâlnirea cu membrii Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European despre femeia jandarm “bătută cu bestialitate de protestanţi" în timpul incidentelor violente din 10 august, din Piaţa Victoriei, Ivan exprimându-şi speranţa că traducătorii au înţeles că este vorba despre protestatari.

"Tocmai am aflat de la Viorica Dăncilă, în plenul Grupului S&D, că jandarmeriţa a fost “bătută cu bestialitate de protestanţi”. Sper că traducătorii au înţeles că este vorba de protestatari. Să nu intrăm într-un conflict religios", a comentat ironic Cătălin Ivan pe contul său de Facebook.

Premierul Viorica Dăncilă se află de marţi într-o vizită la Bruxelles, în cadrul căreia are o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai grupurilor politice din Parlamentul European, precum Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană şi Grupul Partidului Popular European. Potrivit Guvernului, ”vor fi discutate aspectele prioritare de pe agenda europeană, în perspectiva deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE de către România şi reafirmarea disponibilităţii României de a contribui în mod activ la procesul de reflecţie asupra viitorului Europei”.

Marţi, premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu liderii grupurilor popularilor europeni (PPE) şi liberalilor (ALDE) din Parlamentul European (PE), Manfred Weber şi, respectiv, Udo Bullmann.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.