Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

H5N1, virusul gripei aviare care riscă să devină o amenințare pentru oameni

Observatorul de Calarasi
gripa aviara

H5N1, virusul gripei aviare care riscă să devină o amenințare pentru oameni

Virusul mortal H5N1 al gripei aviare s-a răspândit mai agresiv ca niciodată la păsările sălbatice și la mamiferele marine de când a ajuns în America de Sud, în 2022, sporind riscul ca acesta să devină o amenințare pentru oameni, potrivit unor oameni de știință, scrie Mediafax.

O îngrijorare semnalată de specialișți este reprezentată de dovezile conform cărora boala, cândva limitată la păsări, pare să se răspândească între mamifere.

O nouă tulpină a virusului a ucis deja delfini, 50.000 de foci și lei de mare în largul coastelor Americii de Sud și cel puțin o jumătate de milion de păsări din regiune, notează Reuters.

Oamenii de știință ar trebui să testeze infecțiile pe animale vii, consideră cercetătorii din domeniu

Pentru a confirma transmiterea de la mamifer la mamifer, oamenii de știință ar trebui să testeze infecțiile pe animale vii, consideră cercetătorii din domeniu.

"Sunt destul de greu de explicat unele dintre aceste infecții pe scară largă fără să existe o răspândire de la mamifer la mamifer", a declarat Richard Webby, virusolog la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis, Tennessee.

Tulpina a apărut la zeci de specii de păsări, inclusiv la unele specii migratoare, care o pot răspândi dincolo de regiune, susțin oamenii de știință.

Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, animalele vor fi forțate să se mute în noi teritorii, sporind astfel variantele de mutație a virusului.

"Este o chestiune de timp până când veți detecta prima tulpină sud-americană în America de Nord", a declarat, la rândul său, Alonzo Alfaro Nunez, profesor la Universitatea din Copenhaga.

Îngrijorarea crescândă a determinat cele 35 de țări din cadrul Organizației Panamericane de Sănătate (OPS) să convoace experți și oficiali regionali în domeniul sănătății la o reuniune care va avea loc săptămâna aceasta la Rio de Janeiro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.