Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hackeri finanțați de guvernul chinez ar fi accesat numele şi adresele alegătorilor britanici între 2014 şi 2022

Pinterest
troli hackeri

Guvernul Regatului Unit a asociat luni un atac cibernetic prin care hackerii au accesat datele a milioane de alegători britanici şi ale parlamentarilor cu statul chinez, relatează CNBC, potrivit News.ro.

”Pot confirma astăzi că actorii afiliaţi statului chinez au fost responsabili pentru două campanii cibernetice rău intenţionate care vizează instituţiile democratice şi parlamentarii noştri”, a declarat luni vicepremierul britanic Oliver Dowden, într-un discurs în faţa Parlamentului.

Atacul a fost identificat de Comisia Electorală în octombrie 2022, dar nu a fost dezvăluit până anul trecut. Hackerii au accesat numele şi adresele oricărei persoane din Marea Britanie înregistrată pentru a vota între 2014 şi 2022, a declarat Comisia Electorală într-un anunţ public din 2023. Dowden a spus că Regatul Unit consideră că China se află în spatele încercărilor de recunoaştere a parlamentarilor britanici care au avut loc în 2021.

El a spus că Statele Unite şi alţi parteneri internaţionali ai Regatului Unit vor emite declaraţii similare menite „să expună această activitatea şi... să tragă China la răspundere pentru modelele în curs de activitate ostilă care vizează democraţiile noastre colective”.

”Vrem acum să fim la fel de deschişi cu Camera şi cu publicul britanic. Acesta este cel mai recent dintr-un model clar de activitate ostilă originară din China”, a spus Dowden.

Relații tensionate

Anunţul din Regatul Unit este probabil să atragă furia Beijingului. Relaţiile dintre Regatul Unit şi China s-au înrăutăţit de-a lungul anilor, în special pe frontul tehnologic, în urma acţiunilor guvernului britanic menite să prevină riscurile de securitate naţională din partea companiilor de tehnologie chineze.

Unii parlamentari au făcut presiuni asupra guvernului Marii Britanii să ia măsuri mai dure împotriva Chinei.

În 2020, guvernul Regatului Unit a interzis echipamentele de telecomunicaţii ale Huawei în reţeaua sa mobilă 5G, invocând preocupări de spionaj. Huawei, la rândul său, neagă acuzaţiile şi spune că nu va coopera cu China pentru a spiona comunicaţiile occidentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.