Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hadăr (AlmaMater): Majorările salariale din ianuarie 2018 vor fi orientate către acoperirea dărilor

Brasovul Tau
lege salarii cheltuieli

Banii din majorările salariale de 25%, programate pentru ianuarie 2018, vor fi orientați către acoperirea dărilor, în urma introducerii noului sistem de impozitare, a declarat luni Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale, Alma Mater, la finalul unei întâlniri cu premierul Mihai Tudose și cu reprezentanți ai cabinetului. "A fost o discuție destul de deschisă, o parte din lucruri le-a spus doamna ministru al Muncii, Olguța Vasilescu. Se referea la ceea ce eu spuneam de atâta vreme, prin televiziuni, că banii care vor intra în ianuarie 2018, în bună parte, vor fi orientați către acoperirea dărilor noastre, de aceea s-a recunoscut că aceasta va fi strategia. E drept, nu au ieșit public, să spună acest lucru, dar câtă vreme cu noi au discutat așa ceva, este clar că se va folosi această nouă modalitate, pentru că 25% creștere salarială reprezintă ceva, dar în bună parte aceștia sunt folosiți pentru noul sistem de impozitare", a spus Hadăr, conform Agerpres.

Acesta a explicat că, în urma creșterii salariale de la 1 ianuarie 2018, angajații vor suporta cea mai mare parte a contribuțiilor sociale și impozitelor. "Am discutat și despre noul Cod fiscal, despre care știți cu toții că îl așteptăm de atâta vreme, să vedem care ne vor fi opririle de la 1 ianuarie 2018. Din gura domnului ministru Mișa (ministrul Finanțelor Ionuț Mișa n.r) am aflat astăzi că nici cei care vor avea salariul minim pe economie nu vor fi scutiți de impozit, așa că până la urmă varianta aceea pesimistă se pare că este mai aproape de noi, din păcate, anume faptul că la prima creștere salarială din ianuarie 2018, cele 25% care se vor da tuturor bugetarilor vor fi acoperitoare pentru noua strategie de schimbare a modului de impozitare. Mă refer aici la faptul că angajații vor suporta cea mai mare parte a contribuțiilor sociale și a impozitelor și că aici, în urma aplicării acestei noi reglementări, care încă n-a fost făcută publică, din păcate, vom avea creșteri salariale mici, de 3-5% în ianuarie. Dar creșterea de la 1 martie 2018 va fi mult mai generoasă pentru noi, chiar dacă e mai mică, va genera în final o creștere a salariilor netă de 25-30% la unii dintre colegii noștri, în funcție de salarii. Au recunoscut că vor aplica acea impozitare în care angajatul va fi cel care va suporta, în bună parte, dările către stat, dar va fi și finanțat pe măsură, la 1 ianuarie 2018", a mai spus liderul sindical.

De asemenea, Hadăr a subliniat că și angajații cu salarii sub 2.000 lei vor fi impozitați, dar "salariile nu au cum să scadă". "A fost o discuție parțial profundă. Adică eu nu sunt în măsură să vă zic ce are de gând să facă Guvernul României, dar domnul Mișa spune că s-a renunțat la impozitarea celor sub 2.000 de lei, adică vor avea și ei o impozitare, mică, dar vor avea. Așa am desprins eu din ceea ce a vorbit domnia sa. De asemenea, angajatul va plăti toate dările, acele 35 de procente, cam pe acolo se vor situa aceste plăți, și impozitul va fi după aceea în jur de 10%. Dar nu a fost o discuție de la cap la coadă pe acest subiect. Salariile nu au cum să scadă. După a doua rectificare, după a doua creștere cu 20%, așa cum am spus, majorarea creșterea va fi între 24,5% și aproape 30%", a afirmat Hadăr, menționând că săptămâna aceasta va mai avea loc o întâlnire pentru discuții despre scutirea de taxe a celor care lucrează în cercetare.

Pe de altă parte, Anton Hadăr a subliniat că premierul s-a angajat că va depune toate eforturile astfel încât cei din Educație să ia anul acesta banii care li se cuvin pe procese, pe sentințe definitive și executorii, pentru că altfel lucrurile vor degenera în atacuri pe cale legislativă din partea sindicatelor. Potrivit acestuia, angajații din Educație trebuie să primească în total 814 milioane de lei, 730 milioane lei pentru învățământul preuniversitar și 84 de milioane de lei pentru învățământul superior. "Domnul prim-ministru s-a angajat că va depune toate eforturile ca anul acesta, noi, cei din Educație, să luăm banii care ni se cuvin pe procese, pe sentințe definitive și executorii, pentru că altfel lucrurile vor degenera în atacuri pe cale legislativă din partea sindicatelor. Este vorba de 730 de milioane lei pentru învățământul preuniversitar și 84 de milioane lei pentru învățământul superior, total 814 milioane lei. Sperăm ca această sumă să fie integral acoperită de Guvern în luna noiembrie. Până atunci noi ne vom mai vedea și vom fi ținuți la curent în legătură cu modul în care vor fi în stare, sau nu, să procure acești bani", a spus Hadăr.

Întrebat dacă mai există riscul declanșării unui conflict, liderul sindical a răspuns: "În momentul de față nu putem vorbi despre așa ceva, decât după ce ne consultăm salariații". "În momentul de față nu putem vorbi despre așa ceva, decât după ce ne consultăm salariații. Noi în luna septembrie, toate cele 3 federații de educație, Alma Mater, FSLI și Spiru Haret, au consilii naționale de conducere, reprezentăm rezultatele acestor discuții și vedem încotro o apucăm. Vă asigur că dacă în noiembrie nu vor veni banii pentru plata sentințelor, vor fi probleme clare de conflict", a precizat Hadăr.

Președintele Alma Mater a mai afirmat că în discuțiilor de la Guvern s-a vorbit și despre reforma curriculară, schimbarea manualelor, precum și despre racordarea sistemului de învățământ la necesitățile de pe piața muncii. "Am discutat și despre reforma curriculară, despre faptul că trebuie să schimbăm manualele din rădăcini și despre faptul că trebuie să racordăm învățământul superior la necesitățile pieței muncii. E clar că sunt lucruri foarte importante pe care le-am vorbit. Am discutat și despre acest fapt care ne zdruncină de atâția ani de zile, de la începutul fiecărui an școlar. Eu zic că aici trebuie să discutați în primul rând cu ministrul Educației. Noi am solicitat ca peste tot să se depună eforturi pentru a putea avea școlile puse la punct, la cheie, pentru că astăzi primarii, din fericire pentru ei, au salarii mari, "pe măsura obligațiilor", așa cum spunea doamna ministru Olguta Vasilescu. Dacă au salarii mari, să pună școlile la punct și să nu fie nicio școală în România care să înceapă fără aviz sanitar și fără condiții demne pentru copiii noștri", a mai spus Anton Hadăr liderul sindical.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.