Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HALUCINANT- Zece traficanţi au SCĂPAT basma curată: Despăgubirile FABULOASE nu vor mai fi plătite, după PRESCRIEREA dosarului

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Mai multe persoane acuzate de furtul şi traficarea unor brăţări dacice şi monede provenite din zona cetăţilor dacice situate în Munţii Orăştiei, condamnate, în primă instanţă, la pedepse cu închisoarea şi la plata unor despăgubiri în valoare de aproape 1,4 milioane de euro, au fost achitate de Curtea de Apel Alba Iulia, în urma prescripţiei răspunderii penale. Decizia este definitivă, potrivit AGERPRES.

Citeşte şi: Norica Nicolai ÎL DESFIINŢEAZĂ pe Iohannis, pe tema revocării şefei DNA: 'Nu are dreptul să aibă o decizie discreţionară...'

Potrivit deciziei postate pe portalul instanţei, CA Alba Iulia, unde procesul a debutat în urmă cu trei ani, a decis încetarea procesului penal sau achitarea majorităţii inculpaţilor, trimişi în judecată în 2008, pe motiv că, între timp, a intervenit prescripţia răspunderii penale.

În urmă cu un deceniu, zece cetăţeni români şi străini au fost trimişi în judecată de procurorii din Alba Iulia, fiind acuzaţi că, între 1997 şi 2007, au sustras din situl Sarmizegetusa Regia mai multe tezaure arheologice pe care le-au valorificat pe piaţa neagră a antichităţilor. Inculpaţii, printre care un sârb şi doi români cu cetăţenie britanică, respectiv franceză, au fost acuzaţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuare neautorizată de detecţii şi săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi şantaj.

Citeşte şi: Traian Băsescu, mesaj FURIBUND către politicienii moldoveni: 'Minciuna trebuie SĂ ÎNCETEZE...' / VIDEO

În fapt, în sarcina inculpaţilor s-a reţinut că, în urma acestor detecţii, au sustras şi valorificat ilegal mai multe tezaure arheologice pe piaţa neagră a antichităţilor (internă şi internaţională), care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional. În cursul urmăririi penale au fost recuperate 9 brăţări spiralice din aur.

În urmă cu trei ani, Judecătoria Deva a decis condamnarea a nouă dintre inculpaţi la pedepse cuprinse între doi şi şase ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri în valoare de aproape 1,4 milioane de euro, un al zecea fiind achitat. Cele mai grele pedepse le-au primit la instanţa din Deva Sorin Daniel Jurcă şi Călin Corhan, aceştia fiind condamnaţi la şase ani de închisoare şi interdicţia de a intra, timp de cinci ani, în perimetrul siturilor dacice din Munţii Orăştiei. De asemenea, sârbul Ilic Ljubisa a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi interdicţia de a intra într-un sit arheologic din Munţii Orăştiei pentru cinci ani.

Citeşte şi: Un fost deputat ALDE declară 'război' jurnaliştilor şi cere SCHIMBAREA legislaţiei: 'Avem o presă care de cele mai multe ori distruge destine şi vieţi'

În apel, CA Alba Iulia a desfiinţat vineri, în parte, hotărârea atacată atât sub aspectul laturii penale, cât şi a laturii civile. Rejudecând cauza, a încetat procesul penal sau i-a achitat pe inculpaţi, constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale. Doar unul dintre inculpaţi, Călin Corhan, a fost condamnat la închisoare - 3 ani cu suspendare.

Sub aspectul laturii civile, instanţa a admis doar în parte acţiunea exercitată de statul român, prin Ministerul Culturii, înlăturând obligarea majorităţii inculpaţilor la plată.



ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.