Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE / Hamas publică lista persoanelor care pot părăsi Gaza: există și români în grup?

Hamas ostatici

UPDATE 1 noiembrie, ora 10.15: Precizările MAE

„În continuarea precizărilor Ministerului Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene, împreună cu autoritățile egiptene, au informat în cursul nopții că, urmare a negocierilor internaționale complexe purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea în cursul zilei de astăzi a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Arabă Egipt.

Conform informațiilor din teren disponibile până la această oră, pentru început, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza.

MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, rămâne în strânsă legătură cu autoritățile israeliene și egiptene pentru evacuarea cetățenilor români și a familiilor acestora. Autoritățile egiptene și cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile.

Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, activată încă de la debutul crizei și care acționează în regim de permanență, 24/7, menține coordonarea cu alte state și organizații internaționale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetățeni/funcționari. De asemenea, a fost trimisă, în regim de urgență, o a doua echipă consulară mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE, în vederea consolidării capacității de sprijin consular.

MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, este implicat activ în dialogul cu autoritățile și este pregătit să asigure condițiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetățenilor români din Fâșia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah”, au declarat reprezentanții MAE într-un comunicat.

„Din informațiile de până acum, nu”, a spus purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, întrebat la Antena 3 CNN dacă printre cei eliberați din Gaza sunt și români. În total trei români sunt ostatici în Gaza.

STIREA INIȚIALĂ:

Hamas publică lista persoanelor care pot părăsi Gaza: există și români în grup?

Mișcarea Hamas a publicat liste cu persoanele care pot părăsi Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah.

"Publicăm listele deținătorilor de pașapoarte ale altor state care vor putea trece prin punctul de control Rafah la 1 noiembrie. Cetățenii menționați în document ar trebui să fie prezenți la punctul de control la ora 07:00 pentru a facilita procesul de tranziție", a declarat serviciul de frontieră al enclavei într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook, relatează TASS.

Listele publicate de Hamas includ cetățeni din Australia, Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Indonezia, Japonia și Iordania.

În plus, personalului Comitetului Internațional al Crucii Roșii și organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) care operează în enclavă li se va permite să părăsească Gaza. Hamas nu a specificat la ce ONG-uri se referă.

În total, există cel puțin 430 de persoane pe liste. Pe lângă cetățenii străini și angajații organizațiilor internaționale și neguvernamentale, sunt incluși palestinienii cu dublă cetățenie.

Context

Negociatorii din Qatar au reușit să ajungă la un acord cu Egipt, Hamas și Israel pentru realizarea de evacuări limitate din Gaza, susține o sursă din zonă, citată de Reuters, relateză Mediafax (mai multe aici).

Totuși, nu a fost stabilit un interval de timp în care punctul de trecere a frontierei Rafah va fi deschis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.