Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hamas refuză în continuare să predea armele către Autoritatea Palestiniană

hamas

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi-a reafirmat luni refuzul de a preda armele către Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), cu câteva zile înaintea transferului de putere către aceasta în Fâşia Gaza, transmite AFP. 'Armele rezistenţei constituie o linie roşie, acesta nu este un subiect deschis discuţiilor', a declarat Khalil al-Hayya, adjunctul liderului Hamas în Gaza, Yahya Sinwar.

'Vom deplasa aceste arme în Cisiordania pentru a combate ocupaţia. Este dreptul nostru să rezistăm ocupaţiei până când ea se va încheia', a afirmat el, într-o declaraţie pentru presă la Gaza.

După zece ani de disensiuni profunde, grupările palestiniene au încheiat luna trecută un acord de reconciliere ce prevede că Hamas va transfera către ANP controlul asupra Fâşiei Gaza cel târziu la 1 decembrie. Hamas a alungat ANP din Fâşia Gaza în 2007 după un război civil cu Fatah.

Cele două grupări rămân în dezacord total în ce priveşte soarta aripii militare a Hamas, dotată cu 25.000 de luptători şi mii de rachete. Preşedintele ANP, Mahmoud Abbas, pretinde un control total asupra securităţii în Gaza, conform Agerpres. Israelul a indicat deja că va refuza să discute cu un guvern de unitate palestinian care nu recunoaşte statul evreu, nu renunţă la violenţă şi nu dezarmează Hamas, toate acestea fiind condiţii neîndeplinite de mişcarea islamistă.

Gruparea Hamas este activă şi în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel, unde este supusă operaţiunilor armatei israeliene şi ale Autorităţii Palestiniene, care cooperează cu Israelul în materie de securitate. Pe lângă prezenţa armatei israeliene, în Cisiordania trăiesc în jur de 400.000 de colonişti israelieni, care duc o coexistenţă adesea conflictuală cu 2,6 milioane de palestinieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.