Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOS în Coaliție în problema OUG-urilor pe Codul Penal și Grațiere/ SURSE

pixabay.com
diverse, umbra, timp

Degringoladă totală în Coaliția PSD-ALDE. Nimeni nu știe ce se va întâmpla clar cu privire la Ordonanțele de urgență privind modificările la Codul Penal și de Grațiere. Pe de o parte e președintele PSD Liviu Dragnea care a dat ieri un semnal important atunci când a spus că ”n-am înţeles foarte mult, exact ce vor să facă, aştept şi eu să văd totuţi o linie clară”, la responsabili din Coaliție care și-ar dori chiar renunțarea la proiectele care fac mai mult rău decât bine și se dau ”ca să fim clari, e doar pentru 2-3 oameni”.

Vezi și: Scandalul Ghiță-Coldea, DINAMITAT de CTP: 'Ghiţă avea un SRI al lui, ca să dea informaţii SRI?'

Citatele de mai sus arată nebunia din Coaliție. Este evident că pe 18 ianuarie s-a dorit adoptarea rapidă a OUG-urilor, dar operațiunea a fost împiedicată de acțiunea rapidă și decisivă a președintelui Klaus Iohannis. Acesta s-a și pus pe față și asumat în fruntea taberei care respinge orice discuție pe Tema Grațierii.

Ce se întâmplă acum arată clar că Grațierea se dorește cu ardoare, dar nu este clar desenată calea de a o pune în practică. Tabăra care susține abandonarea temei crește însă pe zi ce trece în ciuda liderilor care și-ar dori adoptarea pachetului cât mai repede. Surse din Guvern susțin că adoptarea unor OUG este problematică atât timp cât nu este clarificată posibilitatea ca unele prevederi din OUG-ul cu Grațierea să fie cu dedicație pentru unii din liderii Coaliției așa cum se suspectează intens în spațiul public.

Există o linie foarte dură care își dorește adoptarea neîntârziată a ordonanțelor în ciuda oricăror obiecții prezidențiale și de presiuni venite din partea străzii. Reprezentanții acestui punct de abordare susțin că trebuie un asalt final cu orice preț de imagine. ”Cât va fi? Vor sta 3-4 zile pe străzi până vor face țurturi și vor renunța. Oamenii ies din pușcării, problema este rezolvată și pentru ai noștri și cu asta basta”, susține un mare partizan al OUG-urilor.

De partea cealaltă se spune că nu trebuie sacrificat totul pentru 2-3 oameni cu probleme: ”Nu putem face praf țara pentru 2-3 oameni. Asta ca să fim clari, e doar pentru 2-3. Evident că nu pot spune public asta că aș fi linșat în partid, dar te asigur că suntem majoritatea cei care susținem că Grațierea se face doar pentru 2-3.

Vezi și: Administrația Trump e pe cale să dea o LOVITURĂ decisivă ONU

Deocamdată ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat o dezbatere publică pe tema Grațierii în ciuda avizelor negative venite de la Ministerul Public, CSM și asociațiile profesionale ale magistraților. În context... tot el a lansat și scenariul privind o posibilă angajare a răspunderii Guvernului pe OUG-uri, Scenariu despre care unii membri ai Cabinetului au auzit de la televizor: ”Iordache se crede acum și premier. E o nebunie! Cum să angajezi răspunderea Guvernului pe Grațiere? O astfel de procedură se face pe proiecte naționale, pe proiecte de sistem și nu pentru dedicații”.

Totuși... problema angajării răspunderii rămâne în joc și sunt surse care spun că s-ar putea face un pachet mai mare cu care să se vina la Parlament, pachet care să conțină și Legea răspunderii magistraților (o lege foarte bine primită de opinia publică).

O altă variantă ar fi aceea a promovării unui proiect de lege al Guvernului în Parlament sau chiar o inițiativă parlamentară cu privire la Grațiere strict și poate la pachet cu Legea răspunderii magistraților. Proiectul de modificare al Codului Penal cu modificări majore ar putea totuși să fie trecut prin OUG pe motiv că sunt puneri în acord cu deciziile Curții Constituționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.