Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos în Congresul SUA. Ajutoarele pentru Israel și Ucraina, blocate

usembassy.gov
ucraina sua

Paralizat de mai bine de o săptămână, Congresul american se afundă tot mai mult în criză. Confruntat cu negocieri interminabile şi fără ieşire, candidatul republican pentru funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Steve Scalise, a anunţat joi seara că îşi retrage candidatura, în lipsa unui sprijin suficient din partea propriului partid, relatează AFP şi Reuters, scrie news.ro.

Reprezentantul de Louisiana Steve Scalise, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, pe care membrii partidului său îl desemnaseră miercurea trecută pentru a fi următorul preşedinte al Camerei, a renunţat joi la cursă, deoarece partidul său nu a reuşit să îşi rezolve propriile diviziuni, astfel că, pentru a zecea zi, camera inferioară a Congresului american a rămas fără conducere. Din această cauză, în prezent, Statele Unite nu pot vota pentru un eventual nou ajutor pentru Israel, un aliat istoric aflat în război cu Hamas, şi nici o tranşă suplimentară pentru Ucraina invadată de Rusia.

Steve Scalise, liderul majorităţii republicane, obţinuse nominalizarea partidului său pentru a-l înlocui pe preşedintele destituit Kevin McCarthy, dar nu a reuşit să obţină cele 217 voturi necesare pentru a fi ales în plenul Camerei, deoarece mai mulţi dintre colegii săi republicani au declarat că nu îl vor susţine.

Congresul are două camere: una, Senatul, este în mâinile democraţilor lui Joe Biden, dar cealaltă, Camera Reprezentanţilor, este în mâinile republicanilor, dar se află într-un blocaj fără precedent. Republicanii nu-şi pot permite mai mult de patru dezertări din propriile rânduri, pentru că ei controlează Camera cu o marjă strânsă, de 221 de voturi la 212.

"A fost o adevărată aventură şi mai este încă mult de lucru. Tocmai le-am spus colegilor mei că îmi retrag numele ca şi candidat la funcţia de speaker", a declarat Steve Scalise reporterilor. "Dacă vă uitaţi la ultimele săptămâni, dacă vă uitaţi la situaţia în care se află reuniunea noastră, mai este încă de lucru. Există încă persoane care au propriile lor agende", a afirmat el.

Odată cu acest anunţ, căutarea unui nou lider pentru Congresul american pare să devină o problemă din ce în ce mai spinoasă.

UN BLOCAJ STÂNJENITOR PENTRU REPUBLICANI

Marea majoritate a prerogativelor acestei instituţii au fost suspendate prin destituirea surprinzătoare a preşedintelui republican Kevin McCarthy, la 3 octombrie, ceea ce a pus în evidenţă diviziunile profiunde cu care se confruntă tabăra conservatoare americană, cu un an înainte de alegerile prezidenţiale din 2024.

Confruntată cu incapacitatea de a se pune de acord asupra unui succesor, această cameră, care ar trebui să fie una dintre cele mai puternice din lume, se află într-o stare de blocaj fără precedent. Fără un speaker - a treia cea mai importantă figură politică din Statele Unite - Congresul american este de asemenea incapabil să voteze un nou buget federal. Actualul buget expiră peste câteva săptămâni, punând din nou prima putere economică mondială în faţa riscului de paralizie a administraţiei sale publice.

Steve Scalise, cunoscut pentru că a supravieţuit unui schimb de focuri în 2017, spera să poată supune candidatura sa la vot cu toţi aleşii din Cameră. Aceasta este o condiţie prealabilă pentru a avea acces la această funcţie. Dar zece conservatori au anunţat că se vor opune cu orice preţ candidaturii sale. Aceştia au invocat ca argumente poziţiile sale bugetare, faptul că suferă de cancer şi un discurs pe care l-a ţinut în urmă cu 20 de ani la o convenţie legată de un fost lider al Ku Klux Klan.

Va mai dura blocajul câteva zile? Sau câteva săptămâni? Confuzia pare să domnească la toate nivelurile partidului. "Această ţară contează pe noi să ne unim. Camera Reprezentanţilor are nevoie de un preşedinte şi trebuie să o facem să funcţioneze din nou", a insistat Steve Scalise. "Dar este clar că nu toată lumea este aici. Şi există încă diviziuni care trebuie reazolvate", a adăugat el. "De ce să nu mergem cu toţii acasă şi să ne întâlnim săptămâna viitoare?", a sugerat joi după-amiază politiciana trumpistă Marjorie Taylor Greene.

Partidul Democrat al lui Joe Biden este minoritar în Camera Reprezentanţilor şi, prin urmare, este cumva spectator al negocierilor haotice din Congres, cu excepţia cazului în care nu se va produce o alianţă surpriză cu republicanii moderaţi, ceea ce ar putea să pună capăt acestei situaţii fără precedent.

"Războiul civil republican din Cameră continuă să paralizeze Congresul", a constatat joi liderul democraţilor, Hakeem Jeffries, menţionând că "o soluţie transparentă este singura cale de ieşire".

CINE VA FI NOUL CANDIDAT REPUBLICAN?

Republicanii sperau să evite repetarea spectacolului jenant care a avut loc în ianuarie, când conservatorii de linie dură l-au forţat pe McCarthy să treacă prin 15 runde de vot, timp de patru zile, înainte de a obţine funcţia de preşedinte al Camerei. Iar acum, după nici nouă luni, l-au debarcat pe McCarthy, pentru că ultraconservatorii trumpişti din tabăra republicană au fost nemulţumiţi că a ajuns la o înţelegere cu democraţii pe tema evitării incapacităţii de plată a guvernului.

Republicanii au încheiat o şedinţă, joi seară, fără a ajunge la un acord cu privire la cine va fi următorul lor candidat pentru funcţia de preşedinte al Camerei. Ei se vor reuni din nou vineri la ora locală 10.00 (17.00, României).

Mai mulţi republicani au declarat anterior că vor rămâne alături de rivalul lui Scalise, Jim Jordan, care pierduse miercuri votul secret al republicanilor. Jordan îşi încurajase susţinătorii să voteze pentru Scalise, potrivit unei surse care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Reprezentantul Greg Murphy a declarat însă că nu este clar dacă Jordan ar putea obţine suficient sprijin pentru a reuşi în plen. "Va fi greu", a declarat Murphy reporterilor. "Personal, cred că s-ar putea să ajungă să fie un candidat de compromis", a adăugat el.

Reprezentantul Patrick McHenry, care a fost numit speaker temporar după înlăturarea lui McCarthy, este văzut şi el ca un posibil candidat de rezervă, dacă nimeni altcineva nu are suficiente voturi.

Unii republicani au sugerat, de asemenea, că, pentru a rezolva paralizia cauzată de lipsa unui speaker permanent, puterile temporare ale lui McHenry ar putea fi sporite.

Deşi McCarthy a fost primul speaker care a fost înlăturat printr-un vot oficial, ultimii doi republicani care au deţinut această funcţie au sfârşit prin a pleca sub presiunea adepţilor liniei dure a partidului.

Scalise, în vârstă de 58 de ani, a dobândit un statut aproape legendar în cercurile republicane, supravieţuind unei răni grave prin împuşcare după ce un bărbat înarmat a deschis focul în timpul antrenamentelor pentru un meci de baseball caritabil în 2017. De asemenea, el inspiră un respect larg ca un politician veteran care a petrecut ani de zile în funcţii de conducere în partid. Însă Scalise se confruntă şi cu noi probleme de sănătate, urmând un tratament pentru mielom multiplu, o formă de cancer al sângelui, iar unii susţinători ai lui Jordan au spus că este un motiv pentru a nu vota pentru el.

Jordan a fost susţinut de fostul preşedinte Donald Trump şi părea să fie favoritul adepţilor populişti cu mentalitate dură, dar într-un interviu acordat joi postului Fox News, Trump a declarat că nu se opune ca Scalise să devină speaker. "Steve este un om care are probleme serioase din punctul de vedere al cancerului său. Adică, trebuie să se facă bine pentru el însuşi", a declarat fostul preşedinte.

Scalise, liderul majorităţii, obţinuse nominalizarea partidului său pentru a-l înlocui pe preşedintele demis Kevin McCarthy, dar nu a reuşit să obţină cele 217 voturi necesare pentru a fi ales în plenul Camerei, deoarece mai mulţi dintre colegii săi republicani au declarat că nu îl vor susţine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.