Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOS în Irak: Mii de manifestanți au incendiat sedii de partide și cer 'căderea regimului'

TWITTER
proteste Bagdad Irak

Forţele de securitate irakiene încercau sâmbătă să pună capăt unor noi manifestaţii la Bagdad şi în alte părţi ale ţării care reclamă ”căderea regimului”, după o noapte de violenţe sângeroase împotriva sediilor unor partide şi grupări armate, relatează AFP, potrivit news.ro.

De la 1 octombrie, aproximativ 200 de persoane au fost ucise în această contestare - fără precedent din cauză că a fost spontană -, întreruptă 18 zile, pe timpul celui mai important pelerinaj şiit, şi reluată joi.

Aproape un sfert (42) dintre aceste persoane au fost ucise vineri, când violenţele au luat o nouă amploare, prin incendiarea, în sudul ţării, a zeci de sedii de partide, birouri ale unor deputaţi şi cartierului general al facţiunilor armate al puternicei Hashd al-Shaabi -coaliţia forţelor paramilitare, dominată de miliţii şiite favorabile Iranului şi aliata Guvernului irakian.

Potrivit unor experţi, membri ai unor miliţii infiltraţi în rândul manifestanţilor ar fi responsabili în parte de aceste violenţe, al căror obiectiv este reglarea unor conturi între grupări armate.

Între persoanele ucise vineri, peste 20 au pierit în aceste incendii şi atacuri, potrivit Comisiei guvernamentale a drepturilor omului şi unor surse medicale şi din cadrul poliţiei.

Asemenea violenţe nu au avut loc la Bagdad. Manifestanţii din Piaţa Tahrir, situată în apropierea Zonei Verzi, unde se află sediul Parlamentului şi al Ambasadei Statelor Unite, dau asigurări că mobilizarea lor împotriva puterii este paşnică.

Sâmbătă, după ce au strâns păturile în care au dormit, în emblematica piaţă, ei au defilat din nou, sub tiruri de grenade lacrimogene şi asurzitoare ale forţelor de securitate.

Citește și: SONDAJ CURS - Klaus Iohannis defilează, Dăncilă se menține. Dan Barna gâfâie după ancheta Rise Project

”AJUNGE!”, ”CĂRAŢI-VĂ!”

Un prim episod al contestării s-a soldat, de la 1 la 6 octombrie, cu peste 150 de morţi, aproape toţi manifestanţi, potrivit unui bilanţ oficial.

Protestatarii resping în bloc măsurile sociale anunţate. Ei vor, spun ei, nici mai mult nici mai puţin decât o nouă Constituţie şi o clasă politică în întregime nouă, în cea de-a 12-a cea mai coruptă ţară din lume.

Premierul Adel Abdel Mahdi a pledat în favoarea reformării sistemului de distribuire a posturilor de funcţionari şi scăderii vârstei candidaţilor în alegeri, într-o ţară în care 60% dintre populaţie are vârsta sub 25 de ani.

”Ei le-au spus tinerilor «duceţi-vă acasă, vă vom da pensii şi veţi găsi soluţii, dar era o capcană»”, declară o manifestantă, venită împreună cu fiul său.

Vineri, marele ayatollah Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă şiită în Irak, a îndemnat la reformă şi la luptă împotriva corupţiei, în timp ce turbulentul lider şiit Moqtada Sadr a cerut, la începutul lui octombrie, demisia Guvernului şi noi alegeri.

"Sadr, Sistani, ce ruşine!”, tună un manifestant, care declară pentru AFP că defilează pentru că ”nu are un ban”. ”Se trage cu grenade în noi. Ajunge!”.

Manifestanţii consideră că guvernele care s-au succedat de la căderea lui Saddam Hussein, în 2003, au adus sistemul la capătul puterilor, iar în 16 ani corupţia a costat în mod oficial statul 410 miliarde de euro, de două ori cât PIB-ul Irakului, al doilea producător în cadrul OPEP.

”Ajunge cu furturile, jafurile, gangurile, mafia, statul profund, toate astea... Căraţi-vă! Vrem un stat, oamenii vor doar să trăiască”, declară alt manifestant.

SESIUNE A PARLAMENTULUI ANULATĂ

În spatele său, zeci de tineri încercau să traverseze Podul al-Joumhouriya, care conduce în Zona Verde, şi erau ţinta unor tiruri cu grenade lacrimogene şi asurzitoare.

Vineri, aceste proiectile au ucis mai mulţi manifestanţi la Bagdad, potrivit Comisiei guvernamentale a drepturlor omului.

În apropiere se află Parlamentul, care urma să se întrunească pentru a discuta despre revendicările manifestanţilor, dar care şi-a anulat din nou sesiunea, din cauza lipsei de cvorum.

În mai multe oraşe din sud, în care s-au impus restricţii de circulaţie pe timpul nopţii începând de vineri, s-au lansat îndemnuri la manifestaţii sâmbătă seara, în urma înhumării victimelor din noaptea de vineri spre sâmbătă, în care zeci de sedii de partide şi de grupări armate au fost făcute scrum.

”Furia populară se îndreaptă împotriva lor (...), pentru că ei sunt vitrina evidentă a regimului”, însă alţii s-au implicat în aceste violenţe, declară cercetătorul Harith Hasan.

Susţinătorii lui Moqtada Sadr, dă asigurări acest expert de la Carnegie Middle East Center, ”au văzut o oprtunitate pentru a trece la acţiune împotriva unor miliţii concurente ca Assaib Ahl al-Haq, Badr şi Brigăzile Hezbollah”, cele mai puternice în cadrul Hashid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.