Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos în Tunisia! Ciocniri violente între poliţie şi protestatarii care cer demisia guvernului: 'Nu pot controla epidemia ... Nu ne pot da vaccinuri'

bbc.com
proteste tunisia

Ciocniri violente au avut loc duminică în mai multe oraşe din Tunisia, între poliţie şi protestatarii care cer demisia guvernului, aceştia atacând birourile Ennahda, partidul islamist moderat care este cea mai importantă formaţiune din Parlament, transmite Reuters, conform news.ro.

Potrivit martorilor, protestatarii au intrat sau au încercat să intre în birourile Ennahda din Monastir, Sfax, El Kef şi Sousse, iar în Touzeur au încercat să dea foc sediului local al partidului.

Violenţele au avut loc în timp ce protestatarii au demostrat în principalele oraşe din ţarp, după ce creşterea numărului de cazuri de coronavirus a agravat problemele economice şi a expus eşecul clasei politice.

Protestele, cele mai ample din Tunisia de luni de zile şi cele mai mari care au vizat Ennahda de ani de zile, au fost convocate de activiştii de pe social media.

Niciun partid politic nu a susţinut public mitingurile. În Tunis, poliţia a folosit spray-uri cu piper împotriva protestatarilor care au aruncat cu pietre şi au strigat lozinci cerând ca premierul Hichem Mechichi să demisioneze, iar parlamentul să fie dizolvat.

Alte proteste ample au avut loc în Gafsa, Sidi Bouzid şi Nabeul. Protestele amplifică presiunile asupra unui guvern fragil, care este prins într-o luptă politică cu preşedintele Kais Saied, în timp ce guvernul încearcă să evite o criză bugetară care se apropie, pe fondul unei creşteri a numărului cazurilor de Covid-19 şi a ratei mortalităţii, în ultimele săptămâni.

Pandemia a lovit economia, care avea deja deja dificultăţi după revoluţia din 2011, care a dus la demiterea liderului autoritar de lungă durată, Zine al-Abidine Ben Ali.

Sprijinul public pentru democraţie a scăzut pe fondul creşterii şomajului şi a prăbuşirii serviciilor de stat.

"Răbdarea noastră s-a epuizat ... nu există soluţii pentru şomeri. Nu pot controla epidemia ... Nu ne pot da vaccinuri", a spus Nourredine Selmi, în vârstă de 28 de ani, un protestatar fără loc de muncă.

Săptămâna trecută, Mechichi l-a demis pe ministrul Sănătăţii după scene haotice la centrele de vaccinare în timpul sărbătorii musulmane Eid al-Adha, unde mulţimi mari de oameni făceau coadă din cauza aprovizionării inadecvate cu vaccinuri.

După un an de conflicte cu Mechichi şi liderul Ennahda, Rached Ghannouchi, care este şi preşedinte al Parlamentului, preşedintele Saied a declarat că armata va prelua gestionarea pandemiei.

Unii analişti au văzut această mişcare ca o încercare a acestuia de a-şi extinde puterile dincolo de rolul în politica externă şi militară atribuit preşedintelui în constituţia din 2014.

Ennahda, interzis înainte de revoluţie, a fost de atunci partidul politic cu cel mai mare succes şi membru al coaliţiilor guvernamentale succesive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.