Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos în Zimbabwe: Soarta lui Mugabe în suspans, după lovitura în forţă a armatei

mugabe

Situaţia în Zimbabwe era confuză joi, la o zi după o lovitură în forţă - fără precedent - a armatei, care l-a plasat pe preşedintele Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, în arest la domiciliu, după ce i-a susţinut neclintit regimul în ultimii 37 de ani, relatează AFP. ”Nu vom accepta niciodată o lovitură de stat militară”, a avertizat joi preşedintele Guineei Alpha Condé, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane (UA).

”Cerem să se respecte Constituţia, o revenire la ordinea constituţională şi nu vom accepta niciodată o lovitură de stat militară”, a declarat Condé într-un interviu câtorva jurnalişti francezi, la Paris.

Intervenţia militarilor, care au preluat controlul asupra locurilor strategice din capitala Harare, ar putea să pună capăt ultimului regim african condus de un ”părinte al eliberării”, o generaţie de lideri născută în lupta pentru independenţă. În pofida aparenţelor, generali au declarat că nu intenţionează să răstoarne Guvernul. ”Noi nu facem decât să vizăm criminalii din jurul” liderului aflat în exerciţiu de cel mai mult timp din lume, a declarat purtătorul lor de cuvânt, genralul Sibusiyo Moyo, într-o alocuţiune la televiziunea naţională în noaptea de marţi spre miercuri. ”Criminalii” nu au fost numiţi, dar îi desemnează în mod explicit pe susţinătorii Primei Doamne Grace Mugabe, o facţiune a partidului aflat la putere - Zanu-PF - regrupată sub numele de G40 - o trimitere la vârsta lor.

A doua soţie a ”tovarăşului Bob” nu mai face niciun mister, de luni de zile, din voinţa sa de a-i succede soţului. Ea a sfârşit prin a obţine, săptămâna trecută, destituirea vicepreşedintelui Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, un militant istoric al luptei pentru independenţă, apropiat militarilor şi prezentat până acum drept protejatul său. Această îndepărtare a determinat armata să reacţioneze. Luni, şeful Statului Major, generalul Constantino Chiwenga, a avertizat foarte clar că trupele sale ar putea ”să intervină” dacă nu încetează ”epurarea” în rândul partidului prezidenţial.

ORICINE DAR NU GRACE

”Înaintea Congresului (Zanu-PF de luna viitoare), armata se temea să nu moştenească un preşedinte care nu-i convine, adică Grace”, rezumă pentru AFP Knox Chitiyo de la centrul de reflecţie Chatham House. ”Trebuia să acţioneze urgent pentru a o evita”.

Ea a intrat în scenă calm. Câteva focurii de armă au fost trase, în noaptea de marţi spre miercuri, în apropiere de reşedinţa preşedintelui, unde era arestat în continuare joi.

Intervenţia militarilor a fost primită cu calm de către locuitorii din Harare, care continuau să muncească sau să-şi vadă de treabă ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Unii se bucură să întrevadă plecarea preşedintelui. ”Sperăm că Zimbabwe va fi mai bună odată cu ieşirea din era Mugabe”, a declarat pentru AFP Tafadzwa Masango, un şomer în vârstă de 35 de ani. ”Situaţia noastră economică se degradează zi de zi, nu mai sunt locuri de muncă”.

Un purtător de cuvânt al Zanu-PF, Simon Khaya Moyo, a ţinut să minimalizeze caracterul excepţional al situaţiei. ”Este normal, totul este normal în partid”, a dat el asigurări AFP. Ce vor face în continuare militarii? Vor impune revenirea lui Mnangagwa? Vor deschide negocieri în vederea instalării unui guvern de tranziţie? Vor forţa demisia lui Robert Mugabe? Vor anunţa alegeri anticipate? Toate ipotezele sunt încă pe masă, iar niciun gradat nu a venit să disispeze misterul.

”SOLUŢIE RAPIDĂ”

”Militarii vor o soluţie rapidă”, apreciază Knox Chitiyo. "Ei vor ca Mugabe să-şi semneze demisia, cât mai rapid. Apoi ei vor un preşedinte de tranziţie, care va fi probabil Mnangagwa”, continuă analistul. În faţa a ceea ce pare tot mai mult drept un război intern în partidul la putere decât o schimbare de regim, principalul partid de opoziţie - Mişcarea pentru schimbare democratică (MDC) - a rămas pentru moment prident, retras. Îndepărtată din 2014, din ordinul lui Grace Mugabe, fosta vicepreşedintă Joyce Mujuru, aliata MDC, şi-a făcut reapariţia joi. ”Nu e vreun dubiu că avem nevoie de un acord de tranziţie care să abordeze reluarea (creşterii) economice şi reforma electorală”, a apreciat ea în faţa presei.

O emblemă a frondei care a zguduit ţara în 2016, pastorul Evan Mawarire s-a declarat pregătit să discute cu armata. ”În calitate de cetăţeni, noi nu putem să rămânem cu braţele încrucişate”, a pledat el pe Facebook, ”trebuie să participăm”. Capitalele străine au primit cu îngrijorare intrarea în scenă a armatei, până acum un pilon neclintit al regimului.

Un loial susţinător al lui Mugabe, preşedintele sud-african Jacob Zuma s-a declarat ”foarte preocupat” de situaţia din Zimbabwe. Organizaţia regională a Africii asutrale (SADC) pe care o conduce urma să se reunească de urgenţă joi, în Botswana, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.