Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos la cea mai mare închisoare din Port-au-Prince: Mii de deținuți au evadat, inclusiv cei care l-au ucis pe președinte

Luckenson JEAN / AFP / Profimedia
inchisoare haiti

Bande înarmate au luat cu asalt principala închisoare din capitala Haiti, Port-au-Prince, eliberând mulți deținuți. Marea majoritate a celor aproximativ 4.000 de bărbați deținuți acolo au evadat acum, a declarat un jurnalist local pentru BBC News.

Printre cei reținuți se aflau membri ai bandei acuzați în legătură cu uciderea președintelui Jovenel Moïse în 2021.

Cel puţin zece persoane au murit în timpul evadării. Reuters notează că în ţară s-a declarat stare de urgenţă.

Bandele împotriva premierului

Violențele din Haiti, cea mai săracă țară din America, s-au înrăutățit în ultimii ani. Bandele care urmăresc înlăturarea premierului Ariel Henry controlează 80% din Port-au-Prince.

Ultima recrudescență a violențelor a început joi, când premierul s-a deplasat la Nairobi pentru a discuta despre trimiterea unei forțe de securitate multinaționale conduse de Kenya în Haiti.

Liderul bandei Jimmy Chérizier (poreclit "Grătar") a declarat un atac coordonat pentru a-l înlătura.

"Noi toți, grupurile armate din orașele de provincie și grupurile armate din capitală, suntem uniți", a declarat fostul ofițer de poliție, despre care se crede că se află în spatele mai multor masacre din Port-au-Prince.

Un val de împușcături s-a soldat cu patru polițiști morți și cinci răniți. Ambasada Franței în Haiti a recomandat să nu se călătorească în capitală și în împrejurimi.

Imagini haotice la închisoare

Sindicatul poliției haitiene a cerut ajutorul armatei pentru a consolida închisoarea, dar complexul a fost luat cu asalt sâmbătă târziu.

Duminică, ușile închisorii erau încă deschise și nu existau urme de ofițeri, a relatat agenția de presă Reuters. Trei deținuți care au încercat să fugă zăceau morți în curte, potrivit raportului.

Un lucrător voluntar al închisorii le-a declarat jurnaliștilor de la Reuters că 99 de deținuți - inclusiv foști soldați columbieni încarcerați pentru uciderea președintelui Moïse - au ales să rămână în celulele lor de teamă să nu fie uciși în schimbul de focuri.

Situație politică instabilă

Violențele au fost numeroase de la asasinarea președintelui Moïse. Acesta nu a fost înlocuit, iar din 2016 nu au mai avut loc alegeri.

Conform unui acord politic, urmau să aibă loc alegeri, iar Henry, care nu a fost ales, trebuia să se retragă până la 7 februarie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În ianuarie, ONU a declarat că peste 8 400 de persoane au fost victime ale violențelor comise de bandele haitiene anul trecut, inclusiv omoruri, răniri și răpiri - mai mult decât dublu față de numărul înregistrat în 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.