Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOS Lupte grele în Libia între Statul Islamic și guvernele care iși dispută puterea

A member of the Libyan army runs with a weapon during clashes between members of Islamist militant group Ansar al-Sharia and a Libyan army special forces unit in Ras Obeida

Confruntările continuau marţi în nordul Libiei pentru a doua zi consecutiv între gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi forţele libiene, în apropierea principalelor terminale petroliere ale ţării, a relatat AFP. 

Situate în regiunea 'Cornului petrolier', pe coasta Mării Mediterane, terminalele de la al-Sedra, Ras Lanouf şi Brega sunt cele mai importante din Libia şi, deci, cruciale pentru exportul de petrol libian. Statul Islamic lansase luni atacuri care vizau instalaţiile petroliere de la al-Sedra şi Ras Lanouf, înfruntându-se cu cei care păzeau acestor situri, potrivit unor surse din securitate.

Vezi şi: Moment istoric: Coreea de Nord anunță că a efectuat primul test nuclear reușit

Gruparea extremistă a profitat de haosul existent în Libia după înlăturarea lui Muammar Gaddafi în 2011 pentru a se implanta în această ţară şi controlează din iunie oraşul Sirta, situat la vest de 'Cornul petrolier'. 

Alarmată de creşterea în putere a grupării, comunitatea internaţională se străduieşte să instaleze un guvern de uniune naţională, în timp ce două autorităţi rivale - una în Est, recunoscută de comunitatea internaţională, iar alta în capitala Tripoli - îşi dispută puterea. 

Un rezervor de petrol brut în apropiere de al-Sedra a fost lovit marţi în schimbul de focuri dintre Statul Islamic şi gărzile instalaţiilor petroliere, a indicat agenţia de presă loială autorităţilor recunoscute de comunitatea internaţională, adăugând că 'pompierii nu au putut interveni la faţa locului din cauza luptelor'. 

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale a Petrolului (NOC, ramură dependentă de autorităţile din Est) Mohamad al-Manfi a declarat pentru AFP că un rezervor a fost 'distrus integral de foc', evaluându-i conţinutul la 'circa 420.000 de barili de petrol'. Alt rezervor a fost incendiat luni, la Ras Lanouf, în cursul luptelor, pompierii nereuşind să stingă incendiul. 

Un purtător de cuvânt al gărzilor instalaţiilor petroliere, Ali al-Hassi, a confirmat că luptele 'continuă într-o zonă la 20 km sud-vest de al-Sadra, gărzile pierzând şapte oameni'. 

Forţe loiale guvernului din Est au fost 'atacate luni de un convoi format din 10 vehicule ale SI' în regiunea al-Sedra şi Ras Lanouf, a indicat un colonel pentru AFP. 

Un responsabil al Aviaţiei militare de la baza aeriană din Misrata (oraş situat la vest de Sirt) afirmase, la rândul său, că în cursul zilei fuseseră efectuate raiduri aeriene împotriva poziţiilor jihadiste, în sprijinul gărzilor. Baza din Misrata este controlată de autorităţile de la Tripoli, apropiate coaliţiei miliţiilor Fajr Libya. 

NOC a solicitat luni, într-un mesaj adresat guvernului din Est, să ajute gărzile instalaţiilor petroliere furnizându-le 'arme, muniţii şi materiale'. 

SI a susţinut luni că a cucerit Ben Jawad, oraş situat pe coasta Mării Mediterane între Sirt şi al-Sedra, dar nicio sursă oficială sau militară nu a confirmat această informaţie. 

Potrivit lui Ludovico Carlino, analist la IHS Country Risk, atacurile SI fac parte dintr-o 'strategie declarată de a izola şi a controla resursele energetice în Libia'. 

Jihadiştii atacă siturile petroliere de un an, dar nu controlează în prezent niciunul, a indicat la rândul său Mattia Toaldo, cercetător la European Council on Foreign Relations. Dacă vor reuşi să le cucerească, 'nu este sigur că vor reuşi să vândă petrolul', mai ales din cauza concurenţei 'traficanţilor locali', a adăugat el pentru AFP. 

Un acord politic a fost semnat sub egida ONU la 17 decembrie în Maroc între membri ai celor două parlamente rivale şi reprezentanţi ai societăţii civile libiene. El prevede în special formarea unui guvern de uniune naţională cu sediul la Tripoli. 

ONU a ratificat acordul la sfârşitul lunii decembrie, dar noul guvern mai trebuie să obţină acordul parlamentului legitim din Est înainte de 17 ianuarie. Preşedintele acestui parlament se opune însă acordului respectiv. 

Libia dispune de cele mai importante rezerve petroliere din Africa, estimate la 48 de miliarde de barili. Producţia sa era estimată la 1,6 milioane de barili zilnic în 2011, dar ea a scăzut substanţial de atunci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.