Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos politic în Republica Moldova. Timofti cere reconfirmarea majorității parlamentare

moldova 2

Refuzul președintelui Nicolae Timofti de a-l propune pe Vladimir Plahotniuc (PDM) ca prim ministru a pus paie pe focul din Republica Moldova. Președintele dorește ca până joi, 15 ianuarie, la ora 12:00 să accepte sau să respingă o propunere diferită de premier. Majoritatea constituită a revenit cu aceeași propunere. Între timp deputații PLDM Vladimir Hotineanu și Aliona Gonța anunță că își retrag semnăturile.

UPDATE 16:55: Nicolae Timofti solicită majorității parlamentare reconfirmarea semnăturilor pentru susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru până la ora 21:00, informează un comunicat al Președinției moldovene. Dacă vor confirma mai puțin de 51 de deputați, președintele va încerca probabil să numească un candidat ales de el. Dacă Parlamentul respinge două propuneri el poate fi dizolvat după 29 ianuarie, declanșându-se, astfel, elegeri anticipate.

UPDATE 14:55: Platforma Unionistă Acțiunea 2012, reprezentând peste 30 de organizații civice îi cere premierului Cioloș să medieze în conflictul de la Chișinău. În plus, organizațiile Platformei consideră că propunerea de unire adresată cetățenilor Republicii Moldova este singura care poate asigura pe termen lung stabilitate și dezvoltare în teritoriul dintre Prut și Nistru, informează Agerpres.

UPDATE 13:45: Ion Balan, liderului celor 7 liberal-democrați, care s-au alăturat coaliției formate de PDM a declarat că aceștia își vor retrage semnăturile dacă până la ora 14:00 nu va fi schimbat candidatul la președinție, informează Unimedia.

Care sunt pașii următori?

Președintele poate dizolva Parlamentul dacă până pe 29 ianuarie nu va fi investit un nou Guvern. Dar Constituția prevede că în acest timp Parlamentul trebuie să respingă minim două candidaturi. Președintele nu mai poate numi cu de la sine putere un candidat, deoarece există o majoritate constituită. Dar consideră că nu îl poate numi, conform Constituției, nici pe Plahotniuc. În aceste condiții, Curtea Constituțională ar putea ajunge să se pronunțe din nou. Deciziile Curții sunt adeseori surprinzătoare.

Între timp, Renato Usatîi (Partidul Nostru, extraparlamentar) și Ion Sturza (independent, fosta propunere de prim-ministru a președintelui) au declarat miercuri, 13 ianuarie, că Parlamentul ar putea să se întrunească joi, în ședință specială, pentru a începe procedura de revocare a președintelui. Declarațiile au fost făcute la postul TV7 și preluate de Unimedia.

Într-o conferință de presă, Igor Dodon, PSRM, a declarat că va anunța dacă se convoacă o ședință a Parlamentului.

Se va menține ordinea în Republică?

Situația poate degenera. Ion Sturza a declarat pe Facebook că persoane din conducerea forțelor de ordine ar fi sugerat președintelui un „compromis”, dar că președintele ar fi declarat că preferă să moară decât să permită hoților să captureze țara. Sturza nu menționează momentul exact al întâlnirii.

sturzaJoi dimineața la Chișinău se desfășura o manifestație a forțelor care îl sprijină pe președintele Timofti, organizată de Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”.

moldova 2Și susținătorii lui Renato Usatîi și Partidul Nostru au ieșit în stradă.

renato et alia

Mai mulți politicieni, printre care Maia Sandu, Ion Sturza și Andrei Năstase și-au chemat susținătorii să iasă astăzi la protest

Reacții din afara Moldovei

Europarlamentarul Monica Macovei și-a arătat susținerea pentru președintele Timofti:

„O țară fără Guvern și cu un președinte căruia i se cere demisia înseamnă, pe lângă instabilitate politică, plecarea investitorilor, sărăcirea populației și ducerea Republicii Moldova la limita zonei democratice. Cei care cer demisia președintelui vor răul Republicii Moldova și al cetățenilor, uitând de Bruxelles și de faptul că au pornit pe drumul libertății și pe cel european”, a spus ea pe Facebook.

Și Joseph Daul, președintele Partidului Popular European și-a arătat susținerea pentru Timofti, informează Deschide.md.

Foto manifestații: Privesc.eu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.