Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos total în Guvern - Ministrul Ghinea anunţă 'o problemă foarte mare de colectare', la o zi după ce premierul a susţinut că 'sunt încasări record la buget'

Inquam Photos / Octav Ganea
florin citu gest

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, îl contrazice pe premierul Florin Cîţu. La doar o zi după ce premierul se lăuda cu încasări record la buget, prin conformare voluntară, Ghinea anunţă că există mari probleme în privinţa colectării veniturilor la buget.

"Pe partea fiscală, în primul rând ne asumăm o reformă a deficitului de TVA mai mare decât era cea asumată anterior, deci de 5 puncte procentuale. Avem o problemă foarte mare de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Din nou o recomandare tradiţională de ţară făcută de Comisia Europeană de vreo zece ani pe care guvernele din România nu acţionau în niciun fel. Pe lângă acea conectare a caselor de marcat şi digitalizarea ANAF-ului avem închiderea unor portiţe legale în care oamenii trişează la TVA şi alte impozite, fără să mărim impozitele. Atenţie nu ni s-a cerut implicit, nici nu ne-am angajat să mărim taxe şi impozite în următorii ani", a declarat vineri Cristian Ghinea.

În schimb, premierul Florin Cîţu a declarat, joi seara, la Digi 24, că datorită conformării voluntare au fost încasări record la bugetul de stat, iar soluţia pentru eliminarea evaziunii fiscale pe care a propus-o de la bun început a fost digitalizarea. "Anul acesta au fost conectate casele de marcat la ANAF. Anul acesta vom introduce şi e-factuarea sau factura electronică", a mai spus şeful Guvernului.

"Avem cea mai bună strategie până acum pentru că conformarea voluntară a crescut pentru prima oară în aceşti doi ani de zile. Nu pot să vă dau cifrele pentru luna aprilie, dar vă spun că sunt încasări record la venitul de stat, prin conformare voluntară. Nu am crescut taxele în aceşti ani. Din contră. Am avut şi unele facilităţi. Nu am introdus taxe noi şi totuşi, atunci când ai predictibilitate, pentru că aceasta era cheia – le-am promis românilor, antreprenorilor că nu modificăm taxele. Ne-am ţinut de cuvânt anul trecut, anul acesta şi cei care contribuie îşi plătesc taxele. Deci avem conformare voluntară, asta este important. Vedem o creştere a gradului de conformare voluntară", a explicat Florin Cîţu, întrebat care este gradul de colectare a taxelor şi impozitelor în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.